Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skyhöga låneräntor oroar FI

Annons

Små låneföretag som hanterar långivning mellan privatpersoner tar ut skyhöga räntor. Finansinspektionen (FI) oroas av utvecklingen och vill skärpa tillsynen

För ett lån på 1 500 kronor tar ett av företagen ut en effektiv ränta på upp till 2 500 procent.

Vi har inga legala möjligheter att agera mot de här företagen, om det inte handlar om penningtvätt, säger Johan Terfelt på FI, till Svenska Dagbladet.

Skillnaden mot vanlig bankverksamhet är att den som lånar ut pengarna är den som tar hela risken. Kan låntagaren inte betala sitt lån är det långivarna som får ta förlusten. Företagen själva tar ingen risk och garanterar inga pengar tillbaka till den som lånar ut.

Kreditförmedlare lyder under samma regler som sms-låne-bolagen, som är så kallade rent kreditgivande företag och lånar ut sitt eget kapital. Det enda de här bolagen behöver göra är att registrera sig.

Finansinspektionen (FI) har därmed ingen tillsynsmöjlighet förutom att kontrollera så att företagen har rutiner för att upptäcka och förhindra penningtvätt. Insynen i hur bolagen sköts är alltså mycket begränsad.

Enligt Johan Terfelt är dock en mer omfattande reglering av branschen på gång.

Regeringen arbetar med ett förslag om att det ska krävas tillstånd även för rent kreditgivande och kreditförmedlande bolag. Bakgrunden är problematiken med att allt fler svenskar blir överskuldsatta, säger Johan Terfelt.

Enligt honom tar förslaget till ny reglering främst sikte på hur företagen genomför prövningen av nya lånekunders betalningsförmåga. Tidigare granskningar av sms-lånebolagen har visat på omfattande brister i kreditprövningen av kunderna.

Eftersom FI inte har kunnat gå igenom företagen vill Johan Terfelt inte uttala sig om huruvida bolagens räntor är rimliga eller inte.

Ludwig Pettersson, vd på kreditförmedlaren Savelend, välkomnar hårdare regler för branschen.

Vi vill ha större insyn och har sett fram emot den förändring som varit på gång trots att det kommer att medföra större kostnader för oss, säger han till TT.

Enligt honom har Savelend bland annat haft problem att få till samarbeten med banker eftersom de inte känner till verksamheten. Bland annat vill man använda bank-id i sin verksamhet, men tjänsten kontrolleras av storbankerna som inte släpper in Savelend och dess branschkollegor. Med tydligare regler och genomlysning av företagen tror han att tilliten skulle öka och därmed samarbetet bli enklare.

Det är dessvärre väldigt många bolag som inte är seriösa utan arbetar endast för egen vinning. Därför är det viktigt att reglerna för branschen blir mer öppna och tydliga, säger Ludwig Pettersson.

Mer läsning

Annons