Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skyddstillsyn för skelettkvinnan

Annons

Den 37-åriga "skelettkvinnan" från Göteborg döms för brott mot griftefrid och vapenbrott till skyddstillsyn. Hon ska också genomgå missbruksbehandling och få psykiatrisk vård som frivården ska besluta om.

Tingsrätten finner att kvinnan hanterat skelettdelarna skymfligen, ett viktig begrepp i brottsrubriceringen brott mot griftefrid. Det var skymflig behandling när hon plockade ihop ett i det närmaste komplett skelett på golvet i sin bostad i Bergsjön, när hon förvarade kranier i matkassar och när hon köpte och sålde skelettdelar.

Den åtalade kvinnans advokat, Annika Stanislaus, sammanfattar domen som "ömsom vin, ömsom vatten".

I de stora bitarna, som bevisvärderingen, vann vi framgång. Hon var ju åtalad för att ha hanterat skelettdelar i samband med att hon haft sex, men bevisningen i den delen ogillades, säger Stanislaus till TT. Det som var ostridigt i målet, att hon haft skelettdelar hemma, det blev hon dömd för.

Enligt Stanislaus mår den åtalade kvinnan "inte särskilt bra" i dagsläget.

Det är med tanke på den upphaussning allt detta fått, med allt runt omkring som blivit så stort, och inte fokuserat på själva åtalet, utan på mycket annat.

37-åringen, och hennes advokat, kommer att fundera på om domen ska överklagas.

Även om rätten inte gick på åklagarens linje i alla delar är Kristina Ehrenborg-Staffas ganska nöjd.

Det viktiga är att domstolen gått på min linje och anser att kvinnan skymfligen har behandlat de här skelettdelarna, att hon har haft dem i lägenheten, och har handlat med dem privat, säger Ehrenborg-Staffas till TT. Det viktigaste är att det nu är klarlagt att man inte kan hålla på på det här sättet.

Hon tycker sig också fått ett klargörande när det gäller handel med kroppsdelar utomlands.

Domstolen har liksom jag funnit att även om man köper det på internet och påstår att det är utländska kroppsdelar, så har man inte rätt att göra detta, säger Ehrenborg-Staffas.

TT: Betyder utslaget att du inte överklagar?

Nej, jag har inte tagit ställning till någonting än. Jag tycker att hon borde fått fängelse.

Domstolen anser också att kvinnan agerat med uppsåt, vilket bland annat visas av att hon förvarade skelettdelar och kranier i ett lönnutrymme i lägenheten. Det talar för att hon insåg att det hon höll på med var olagligt, skriver tingsrätten.

Dessutom fanns det texter hemma hos henne som handlar om brott mot griftefrid och straffet för detta brott.

Den 37-åriga kvinnan har genomgått en så kallad liten rättspsykundersökning som visat att hon inte lider av någon allvarlig psykisk störning i juridisk mening. Men hon har från och till haft psykiska problem och en missbrukshistoria som hon försökt göra sig fri ifrån.

I påföljdsfrågan resonerar rätten att kvinnan är i behov av övervakning och behöver psykiatrisk stöd. Samtidigt säger man att de brott hon har gjort sig skyldig till borde leda till fängelse och inte böter. Straffskalan för brott mot griftefrid är böter och upp till max två års fängelse. Här bedömer man att straffvärdet understiger ett år.

Tingsrättens bedömning är dock att hon bör dömas till annan påföljd än fängelse. Kvinnan är tidigare ostraffad och sammantaget tycker tingsrätten att skyddstillsyn tillsammans med missbruksbehandling och psykvård. Hon ska också ha en övervakare.

Enligt åklagaren ska kvinnan ha använt skeletten vid sexuella aktiviteter, men det underkände domstolen.

Jag vet att det är konstigt och låter bisarrt men skeletten är min hobby, säger 37-åringen till Göteborgs-Posten.

GP har träffat henne i lägenheten, sett lönnutrymmet och obduktionsfilmer på en hårddisk.

Jag har ett rättsmedicinskt intresse och jag brinner för osteologi. Jag har bilder på döda människor. Det är inget jag förnekat. Jag är också intresserad av nekrofili. Men jag är inte sexuellt intresserad av nekrofili, säger hon till GP.

Kvinnan tycker att hon utsatts för ett rättsövergrepp och vänder sig mot den massiva uppmärksamhet som fallet har rönt både i Sverige och utomlands. I utländska medier har bilder av henne publicerats.

Fler människor har sett mitt ansikte än Batmanfilmen, säger hon.

Kvinnan greps i början av september och satt häktad fram tills rättegången avslutades i slutet av november då hon släpptes i väntan på domen.

Mer läsning

Annons