Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skyddsjakt på varg ska bli lättare

Det ska bli lättare att få jaga varg genom skyddsjakt.

Dessutom är tanken att länsstyrelserna själva i framtiden ska få ta beslut om skyddsjakt.

Annons

Nu är det bara i de län där vargarna föryngrar sig som länsstyrelserna får avgöra när skyddsjakt ska beviljas. I det uppmärksammade fallet med varghonan i Junsele var det därför Naturvårdsverket och inte länsstyrelsen i Västernorrland som tog beslutet om skyddsjakt.

Gunnar Ledström, rovdjursansvarig på länsstyrelsen, säger att han ännu inte läst det nya förslaget men lovar att komma med en kommentar senare i dag.

Skyddsjakt ska enligt förslaget även bli tillåtet redan vid första angreppet på frigående tamdjur.

Bakom de nya idéerna om vargpolitiken ligger Vargkommittén, som består av representanter från nio olika organisationer, från jägare till miljöorganisationer.

Kommitténs ordförande, Peter Eghart, släppte nu på morgonen de första uppgifterna om förslaget i en debattartikel i Svenska Dagbladet.

Kommittén säger att man vill ha en mer förutsägbar vargpolitik som ska vara mindre "antalsfixerad".

I huvudsak vill de att vargarnas antal ska regleras med skyddsjakt, men utesluter inte att den tidigare stoppade licensjakten kan bli aktuell igen om vargstammen senare blir tillräckligt livskraftig.

"Om den totala dödligheten, inklusive skyddsjakt, understiger föryngringen, samtidigt som gynnsam bevarandestatus är uppnådd, ska licensjakt efter varg med låg grad av genetisk variation kunna minska." står det i debattartikeln.

Tidigare stoppades ju regelrätt licensjakt i Sverige eftersom den ansågs kunna strida mot EU:s regler.

– Jag tycker det är jättebra att vi får en enklare hantering av skyddsjakten, säger Jägareförbundets ordförande Torbjörn Lövbom till TT.

Naturskyddsföreningens ordförande ser förslaget som en kompromiss.

– Det är klart att alla organisationer kommer att ha synpunkter på det här, men man kan vara överens om den spelplan som ska gälla frampåt, säger Mikael Karlsson till Ekot.

Annons