Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skyddsjakt på varg i Edsele

Naturvårdsverket har beviljat skyddsjakt på ytterligare en varg i Edsele. Detta efter en ansökan från Ohredahke sameby.

Skyddsjakten i Edsele får pågå mellan 19 mars och 13 april. Bakgrunden är att vargen orsakat allvarliga skador för Ohredahke sameby som har vinterbetesmarker i området. Samebyn håller just nu på att samla ihop renarna inför vårflytten.

– Vargen befinner sig nära det hägn som satts upp och det finns oro för att den ska ta sig in i hägnet, säger Irene Hedlund på länsstyrelsen Västernorrland.

Vargen har skingrat och stressat renhjorden. Minst en ren har dödats.

I början av februari sköts en annan varg under skyddsjakt i samma område. Man tror att vargen som nu befinner sig i Edsele, en hane av skandinaviskt ursprung, kan ha uppehållit sig i området sedan dess.

– Om vargen får vara kvar finns risken att flocken skingras ännu mer. Och då går allt samebyns arbete med att samla ihop renarna förlorat, säger Ingela Grudin på Naturvårdsverket.

På torsdagen var vargen fortfarande vid liv.

– Det gjordes ett skyddsjaktsförsök i onsdags, men nu snöar det så mycket att inga nya försök kan göras för tillfället, säger Irene Hedlund.

Junselevargens framtid är fortfarande oviss. Rättsprocesserna pågår. Det har förekommit uppgifter i media om att hon skulle vara försvunnen från reviret, men det är ingenting Irene Hedlund kan bekräfta.

– Vi har inte försökt spåra henne på sistone, så vi har ingen aning om var hon är.

Att hon skulle ha försvunnit självmant ur reviret håller Hedlund dock inte för troligt. Och att det skulle ha bedrivits illegal jakt finns det inga indikationer på. Även samerna i området tror att vargen är kvar.

– Vi ska inventera järv i Junsele dagarna och då ska vi även inventera varg.