Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skyddsjakt på Edselevargen

Nu har Naturvårdsverket fattat sitt beslut.

Det blir skyddsjakt på Edselevargen.

Under onsdagen fattade Naturvårdsverket sitt beslut rörande den så kallade Edselevargen. Skyddsjakt gäller från och med den 30 januari.

– Skyddsjakten kommer att inledas vid lämpliga förhållanden, säger Irene Hedlund, enhetschef på Länsstyrelsen Västernorrland.

Vargen, en hane av skandinaviskt ursprung, finns inom Ohredahke samebys vinterbetesmarker. I december började den bli ett problem; renhjordar skingrades och ett antal renar har slagits.

På grund av förhållandena i terrängen – tidigare har det varit mycket sparsamt med snö i regionen, vilket gör det svårt att spåra vargen – kan man inte säga hur många renar som slagits.

Att hjordarna skingras innebär också stora svårigheter för samerna. Renarna sprids ut över stora områden, blir oroliga och svåra att samla ihop igen.

Samerna har regelbunden tillsyn av djuren, och det är inte heller ovanligt med stödutfodring förekommer, varför det är viktigt att djuren vistas i geografiskt avgränsade områden.

Skyddsjakten ska pågå fram till den 20 februari. Vargens aktuella revir är cirka nio kvadratmil stort och området där vargen kommer att jagas sträcker sig från Edsele, i Västernorrlands län, in över gränsen till Jämtlands län.

Båda länsstyrelserna har tillstyrkt skyddsjakten eftersom de skador som uppkommit ses som allvarliga. Länsstyrelserna menar att det inte finns några andra lämpliga lösningar och att jakten inte försvårar den gynnsamma bevarandestatus för vargstammen som eftersträvas.

– Hade det varit en varg med östligt ursprung hade situationen varit annorlunda, eftersom den kan vara genetiskt värdefull, säger Irene Hedlund.