Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skulptören Hertha Hillfon är död

Annons

Konstnären och skulptören Hertha Hillfon har avlidit, rapporterar SVT:s "Kulturnyheterna". Hillfon kallades ofta "Svensk keramiks grand old lady".

Hertha Hillfon avled natten till fredagen, 92 år gammal. Hon var bland annat känd för sina terrakottaskulpturer av ansikten, och sina porträtt, och var en av landets ledande keramiker i över 50 år.

Hon föddes i Härnösand, men familjen flyttade till Stockholm i början av 1930-talet och unga Hertha gick på målarskola och utbildade sig sedan vidare vid Konstfack i Stockholm mellan 1953 och 1957. Redan från 1940-talet och framåt var hon verksam i Mälarhöjden i södra Stockholm.

Genombrottet på 50-talet blev stort. Hertha Hillfon kallades banbrytande eftersom många av hennes verk var abstrakta och stod i kontrast till dåtidens ideal av traditionell finkeramik.

Vardagsföremål

Hertha Hillfon gick igenom olika faser i sin karriär. På 60-talet arbetade hon mycket med att avbilda vardagsföremål såsom skor, möbler och bröd - medan 70-talet var ett årtionde då hon skulpterade monumentala figurer, ansikten och masker.

Så sent som 2008 hade Waldemarsudde i Stockholm en stor retrospektiv utställning av hennes verk.

Bronsskulpturerna av Astrid Lindgren utanför Junibacken och Astrid Lindgrens barnsjukhus i Stockholm är båda verk av Hillfon.

Hon finns representerad på bland annat Moderna Museet, Röhsska museet och Kyoto Museum.

Mer läsning

Annons