Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skuleskogen får toppbetyg

Sveriges nationalparker i allmänhet och Skuleskogens nationalpark i synnerhet får toppbetyg av besökarna.
Ungefär 95 procent av de som vandrat i Skuleskogen ger betyget "mycket bra" eller "perfekt".
Dessutom innebär turismen mångmiljoninkomster till området.

Det här visar en undersökning som Naturvårdsverket gjort genom intervjuer med besökare i nationalparkerna. Skuleskogen hör till de som fått allra bäst betyg.

– Det är väldigt roligt att så många kommer till Skule och att besökarantalet ökar, säger Anna Carlemalm som är föreståndare för Naturum Höga kusten.

Hon säger att nästan alla gäster brukar berömma nationalparken för dess natur och de fantastiska utsikterna.

– Kommentarerna är översvallande och det gäller att vi fortsätter att underhålla bland annat lederna. Just nu arbetar vi till exempel med en handikapptoalett vid Kälaviken.

Hur besöksantalet ser ut för 2015 är för tidigt att säga. Men enligt statistik från 2013, som undersökningen bygger på, kom 36 000 besökare till Skuleskogen.

De viktigaste orsakerna besökarna uppger för besöken i nationalparkerna är naturen, frisk luft, motion och avkopplingen det ger. Sju av tio som besökt en nationalpark upplever att deras psykiska välbefinnande ökar.

I undersökningen har man också tittat på hur mycket turister säger sig vara beredda att betala för att besöka nationalparkerna. Medelvärdet ligger på 639 kronor för svenskar och 958 kronor för utländska turister.

Besökarnas utgifter för att besöka Skuleskogen var år 2013 sammanlagt 27,6 miljoner kronor räknat som medeltal eller 5,4 miljoner kronor i medianvärde.

– Undersökningarna visar att nationalparkerna är attraktiva att besöka och att åtgärder i form av entréer, information, tillgänglighet och leder uppskattas av besökarna, säger Gisela Norberg som är handläggare på Naturvårdverket.