Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skuleberget ska utvecklas till Sveriges bästa friluftsdestination

Målet är att Skuleberget ska utvecklas till Sveriges bästa friluftsdestination året runt.
Det berättade Susanne Königsson från Kramfors kommun när hon nyligen gästade ett Vibyggerå 2000-möte i Docksta.

Annons

Eftersom det var så mycket och viktigt innehåll på Vibyggerå 2000-mötet, så måste vi dela referatet i två delar. Huvudpunkten i den här andra delen är Susanne Königssons redogörelse för Kramfors kommuns tankar om det nya 40-Mkrprojektet.

Susanne är Vibyggeråbo sedan födseln och arbetar nu inom kommunledningen som tillväxt- och näringslivschef. Hon är en av de som ligger bakom de här projekten, som nu är finansierade.

Så här säger hon:

”Den största orsaken till att Projektet ”Skulebergets utveckling” blivit verklighet är att Skuleberget numera kännetecknas av att utgöra Region Västernorrlands viktigaste nav, motor och dragare för besöksnäringsutvecklingen. Politikerna i Kramfors kommun hade modet att satsa 10 miljoner kronor som växlats upp till 38 miljoner på en infrastruktur och aktiviteter som skapar förutsättningar för att en utveckling kan ske.

Kramfors kommun har en ledande roll under projekttiden i syfte att skapa förutsättningar för ytterligare utveckling och ska tillsammans med lokala aktörer utveckla Skuleberget till Sveriges bästa friluftsdestination. Högsta prioritet är att nya liftanläggningen kommer igång, första spadtag 2020 och färdigbyggd 2021. Driften upphandlas, och vi söker en aktör som vill skapa Sveriges bästa friluftsdestination året runt och bli motor för övrig besöksnäring.

Övriga aktiviteter (downhillbana, ställplatser och servicebyggnad) dras igång allt eftersom och ska vara avslutade i mars 2022. Satsningen förväntas ge 20 direkta och indirekta arbetstillfällen och ökad omsättning med 20 mkr/år. Utvecklingen i Docksta med omnejd kommer att ta fart, det gäller för oss alla att ta vara på de möjligheter som uppstår, och samtidigt värna om och respektera den kultur och den historia som finns på orten.”

Man uppmärksammade också att Fredric Wedin och Verkställande byrån fått pris som ”Årets konsertplats” 2019. Det är hans satsningar runt Naturscen Skuleberget som prisats. Inom parentes kan också nämnas, att Jerry Engström – vår andre store turistarrangör här runt Skuleberget - och hans ”Arknat" fått pris för ”Årets arkitektur 2020”. Skuleberget med omnejd börjar verkligen bli känt i Sverige!

Vi får se om världsarvsbussarna kommer att bli mer frekventerade nu när de går för andra året. Det gäller att få ett koncept som lockar bilturisterna att använda bussarna.

Byalaget kommer också att ge ut en broschyr om Vibyggerå och alla olika arrangemang som finns här. Den ska finnas tillgänglig till sommaren.

Karl-Anders Nordström

Näraskribent

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel