Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skuldsatta barn har minskat

Kronofogden har under flera år arbetat tillsammans med andra myndigheter för att minska antalet skuldsatta barn. Nya siffror visar att inte ett enda barn var skuldsatt i Örnsköldsvik förra året.

Att barn har blivit skuldsatta och hamnat i Kronofogdens register har förekommit under en längre tid. Det är bland annat genom att företag och fritidsföreningar skickat fakturor i barnets namn i stället för i föräldrarnas namn som barn hamnat i skuldfälla när de inte betalat.

För barn mellan noll och upp till 14 år är det främst skatteskulder det handlar om. Till exempel när föräldrar sålt fonder som stått i barnets namn, och inte betalat skatten själva.

Antalet skuldsatta barn mellan 15 och 17 år är tio gånger fler jämfört med de som är yngre. Deras skulder består främst av böter, skulder till brottsofferfonden och skadestånd.

I landet som helhet hade 1000 barn under 18 år skulder hos Kronofogden 2013, vilket är en minskning med 790 barn från 2010. När det gäller Örnsköldsvik har antalet barn med skulder också minskat. År 2010 var fem barn skuldsatta hos Kronofogden, förra året var siffran nere på noll.

– Enligt en lagändring från 2009 är det förbjudet för företag att sätta barn i skuld. Det är en jätteviktig lag. Många företag har tidigare samlat skulder på hög och när barnet fyllt 18 år skickar man dem till inkasso om föräldrarna inte betalat. Då har skulden vuxit med ränta och olika avgifter, säger Lena Lundin, konsumentvägledare i Örnsköldsviks kommun.

För att barn inte ska bli skuldsatta har Kronofogden satsat på förebyggande åtgärder tillsammans med andra aktörer som Konsumentverket, Barnombudsmannen, Riksidrottsförbundet, Trafikskolornas riksförbund, Skatteverket och Sveriges kommuner och landsting.

Läs mer om Kronofogdens arbete här:

Den främsta lösningen är att räkningar som berör barn ska riktas mot föräldrarna eller förmyndaren. Till exempel när det gäller skolfoton, tidningsprenumerationer, ridlektioner, andra fritidsaktiviteter och körlektioner.

Från 2010 ska inte barn belastas med vårdkostnader, som efter uteblivet besök. De ska i stället föräldrarna betala.

– Om man är mellan 16 och 18 år har man en viss rättslig handlingsförmåga. Om man just fyllt 16 år och handlar för pengar som man själv tjänat får man handla för mindre belopp. Och är man 16 år och har eget hushåll så har man rätt till inköp till det. Det handlar bara om kontantinköp, aldrig kreditköp, säger Lena Lundin och fortsätter:

– Men om föräldrarna godkänner inköp, till exempel mobilabonnemang, är det en annan sak.

Läs information från Konsumentverkets här: