Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skrota skrotbilsförslaget!

Naturvårdsvärket!

Ja, som gammal skolmänniska vet jag att ordet är felstavat, men nog har Naturvårdsverket med sin borgerliga politiska ledning gått för långt, när man ska byråkratisera hanteringen av "skrotbilar".

För det första räcker det med de bestämmelser, som redan nu finns och som ger kommunens nämnder rätt att agera, när en medborgare eller ett företag på ett eller annat sätt avviker från gällande kommunal förordning, för det andra så ska även en borgerlig regering i sin iver att "privatisera" akta sig för att "klampa in" på det kommunala ansvarsområdet och – inte minst viktigt – inom en hobbyverksamhet, som entusiasmerar tusentals motorentusiaster och "kulturbärare".

Nej, kära Naturvårdsverket, ska något skrotas så är det det här förslaget.

Låt kommunen ha det fortsatta "miljöansvaret". Paragrafpekpinnar av det här slaget skadar ytterligare ett verk, som redan tidigare förlorat en annan match, den mot vargen, som, trots gratis vägtransport, vägrar att flytta in på det område, som Naturvårdsverkets experter bedömt vara lämpligt, utan vandrar tillbaka till det område, som vargen själv bedömt vara lämpligast.

Låt bilrenovering på hobbynivå vara en fortsatt kommunal angelägenhet, lämna jakten på vargomflyttning och satsa istället på en annan för Sverige och omvärlden betydligt större och viktigare fråga, som också den gäller "jakt", men med betydligtallvarligare förtecken. Åre och Bergs kommuner kommer – trots protester från båda kommunerna – att drabbas av ett kanadensiskt företag, som får tillstånd att söka uran på ett 3 700 hektar stort område invid Oviksfjällen.

Det är ganska stort avstånd ur miljösynpunkt mellan en hobbyrenovering på garagenivå och en uranbrytning på 3 700 hektar.

Har Naturvårdsverket yttrat sig över detta ärende och vad blev i så fall verkets ställningstagande?

Svar önskas, men får jag tippa så tror jag att Naturvårdsverket har sagt ett lika klart JA till uranprovbrytning i ett känsligt fjällområde som man sagt NEJ till bilhobbyverksamheten i det egna garaget.

Skulle det så vara så är Naturvårdsverket definitivt ett verk med växtverk. Frågan avgörs politiskt hösten 2012.

Torsten Lund

Österforse

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel