Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skriver protestbrev till Trafikverket – om "bortglömda" väg 786: "Färdas med livet som insats"

Hola Folkhögskola, Höga Kusten Airport och Samhällsföreningen Tor sluter samman.
Nu har de tröttnat – på vägen som inte tas om hand.
– De måste ha missbedömt hur många som åker här, säger Terez Bergfeldt, en av protestskrivarna.

Det är väg 786 som det handlar om. Vägen från Prästmon till Nyland.

Den här vintern har den varit katastrofal, vittnar närboende om.

– Den verkar lågprioriterad. Den har inte plogats särskilt snabbt efter att det fallit snö. Då har det hunnit frysa på. Och vägsaltet som folk får på däcken på vägen från Nyland gör djupa isrännor på vägen, säger Terez Bergfeldt.

Hon representerar Samhällsföreningen Tor. Det är en av de tre aktörer som nu går samman och protesterar mot hur vägen sköts.

Tillsammans har de undertecknat ett brev adresserat till Trafikverket.

"[...] bilister har i vinter tvingats med livet som insats färdas på en spårig, moddig och isig väg. Ett flertal avåkningar har också inträffat under vintern", skriver de.

– Jag känner boende i byn som brukar pendla med buss. Det har hänt att busschaufförer ringt till trafikledningen och sagt att de knappt törs köra. Flera privatpersoner låter också bli om de inte absolut måste. Den känns inte säker, säger Bergfeldt.

Gemensamt har de som skrivit brevet svårt att förstå varför underhållet inte varit bättre.

– De måste ha missbedömt hur många som åker här. Det är ju folkhögskolan, de boende, skoltrafik, de som ska till tågstationen och de som ska till Höga Kusten Airport och deltidsbrandkåren. Det är mycket daglig trafik.

En del åtgärder har gjorts. I efterhand har de djupa hjulspåren filats ner till exempel. Men det har gjorts allt för sent, menar de.

– De skulle ha plogat i tid i stället. Det är fortfarande ett tjockt islager som gör att vägen är väldigt hal och spårig.

Hastigheten är begränsad till 80 kilometer i timmen. Men hon själv vågar inte hålla den hastigheten.

– Kan jag undvika att köra där så gör jag det. Men när jag gör det så får det vara lugnt och sakta. Det är bara tur att det än så länge bara varit singelolyckor där.

De sista raderna i skrivelsen till Trafikverket är tydliga.

"Vi är djupt oroade över att en sådan viktig och trafikerad väg sköts på detta sätt. Varje dag utan en trafikolycka med dödlig utgång måste ses som en turdag och vi kräver att vägen omedelbart ställs i ordning och underhålls på en godtagbar nivå i fortsättningen".

Läs också: Kaos i väghållningen: "Det har gått en hel vinters förbrukning av sand redan nu"

Läs också: Väghållningen i Nordingrå funkar inte