Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skriftlig erinran för Kempe

Uppdaterat 15.57 Domkapitlet i Härnösand har beslutat att ge Bjästaprästen Lennart Kempe en skriftlig erinran.

Lennart Kempe, präst i Bjästa, anmäldes efter att han tillåtit en våldtäktsdömd pojke att närvara vid skolavslutningen i kyrkan.

Kempe tilldelas nu en skriftlig erinran, något som är mycket ovanligt inom Härnösands stift. En skriftlig erinran är att jämställa med en varning och ses som en mycket allvarlig reprimand. Lennart Kempe får dock behålla sitt arbete.

Domkapitlet fungerar som kyrkans interna domstol. I Härnösands stift är biskop Tuulikki Koivunen Bylund ordförande.
– Det är mycket allvarlig kritik vi riktar mot Lennart Kempe, sade hon vid en videosänd presskonferens till Kyrkokansliet i Uppsala.
– Han brast i sin yrkesroll i samband med skolavslutningen.

I skälen för beslutet skriver domkapitlet:
”Oaktat hur Lennart Kempe förklarar sina uttalanden och bakgrunden till dem så framstår de utan tvekan som naiva och oreflekterade. Hans uttalanden kan uppfattas ha ett ensidigt fokus på gärningsmannen och sakna medkänsla för brottsoffret.”

Efter tv-programmet Uppdrag granskning åkte Lennart Kempe hem till flickans familj för att be om förlåtelse.
– Men han blev inte insläppt, berättade Tuulikki Koivunen Bylund.
På en punkt frias Lennart Kempe. Enligt domkapitlet är det skolans ansvar vilka som deltar i en skolavslutning, även om avslutningen äger rum i en kyrka.

I domkapitlet sitter sju ledamöter. En av dem är domare, vilket motiveras av rättssäkerhetsskäl.
I beslutet om Lennart Kempe reserverade sig domarledamoten Mats Törnered. Enligt honom har Lennart Kempe inte ”i avsevärd mån” skadat det anseende en präst bör ha.

En skriftlig erinran är den mildaste graden av disciplinär påföljd en präst kan få. Beslutet går att överklaga till Svenska kyrkans överklagandenämnd.