Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skrev bok om pappans mord

”Jag ångrar av hela mitt hjärta det där som jag kanske gjort”. Det är titel på en bok som journalisten Eric Rosén skrivit om sin pappa. En bok som blivit mycket uppmärksammad det senaste halvåret. Vid NBV Norrs årsmöte i Örnsköldsvik berättade han själv om boken inför ett 40-tal ombud och en del övriga deltagare.

Annons

Erik Rosén skriver om en uppväxt under svåra förhållanden i en lägenhet utan ström på grund av pappans missbruk, vräkning och ny bostad genom socialen. Mamman var helnykter medan pappan ständigt jagade en lämplig balans på berusning med alkohol och andra droger så att inte bakrus skulle uppstå.

– En dag fick jag ett telefonsamtal från min bror, berättade Eric Rosén. Han sa att vår pappa satt anhållen misstänkt för att ha mördat en kompis i fyllan och villan. Jag vägrade att tro på detta. Men ju längre utredningen pågick och alltmer fakta kom fram tvingades jag inse att det var sant.

Eric Rosén berättade att hans pappa varken erkände eller förnekade brottet. Han visste helt enkelt inte vad han varit med om. Han dömdes till åtta års fängelse.

– Första tiden i fängelset var han nykter och drogfri dels därför att han ville det, dels för att han inte kände hur man fick tag på knark inne på anstalten. Då hade vi mycket god kontakt med varandra via en väldig massa brevväxling. Men dröjde inte speciellt länge förrän han började med knarket igen. Narkotikan flödar tämligen fritt på våra anstalter och för mig är det en stor gåta att ingen tar itu med detta på allvar.

För åhörarna blev det en saklig framställning om drogernas kemiska inverkan på människan som skapar lyckokänslor men som har en fasansfull baksida som alla känner till.

NBV:s nye rektor Göran Hägerdal medverkade vid årsmötet. Han berättade i stora drag om läget inom förbundet och uttryckte glädje över det arbete som utförs i NBV Norr som numera omfattar mer än halva Sverige från Gävle upp till Kiruna. Ali Reunanen var förbundsstyrelsens representant.

NBV Norr består av tre avdelningar i norra Sverige med kansli i Umeå. Avdelningen har nu fungerat i ett år och ekonomin är ett problem. Personal har sagts upp och kontoren i Kramfors, Östersund och Skellefteå kommer tills vidare inte att vara bemannade med fast anställd personal.

Styrelsen består av Ann-Marie Lindgren, Umeå, ordförande, samt Andreas Frank, Sandviken, Per Fredheim, Sundsvall, Gunilla Lindskog, Sundsvall, Torbjörn Andersson, Älvsbyn, Björn Sandal, Östersund och Marianne Bäckström, Umeå.

Sven Lindblom

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel