Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skottland vill vara kvar i EU

Annons

Skottland vill stanna i EU om det blir ett ja till självständighet inom några år. Och drottning Elizabeth ska fortfarande vara monark, enligt den plan som lades fram i dag.

Efter drygt 300 år i union med England hoppas Skottlands nationalister kunna bryta sig loss i och med den folkomröstning som väntar den 18 september nästa år. De ekonomiska förutsättningarna presenteras redan i dag.

Vi lägger fram en positiv plan för jobbskapande och tillväxt som bygger på Skottlands stora naturresurser, nyckelsektorer och humankapital, sade den regionale regeringschefen Alex Salmond inför presentationen av sin "vitbok".

Om det blir ett ja nästa år hoppas Salmond på ett självständigt Skottland från den 24 mars 2016. I opinionsmätningarna är det dock fortsatt överläge för nejsidan: 47 procent mot 38 procent för ja, enligt en mätning i söndags.

Det brittiska pundet och den gemensamma drottningen - liksom EU-medlemskapet - hoppas ett självständigt Skottland kunna behålla. Däremot utlovas i vitboken bland annat ett eget försvar med 15 000 personer.

Det här är den mest detaljerade planen om självständighet som någonsin presenterats för folket i ett land, hävdade Salmond. Skottlands framtid är nu i Skottlands händer.

De brittiska kärnvapen som finns i Skottland vill man inte ha kvar.

Skottland kommer att satsa på barn och familjer, men inte massförstörelsevapen, säger Salmond som lovar införa 30 timmar fri barndagvård i veckan för skotska tre- och fyraåringar.

Mer läsning

Annons