Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skotten i Ådalen – Liberalerna måste ta avstånd från historiens illdåd

För 87 år sedan dränktes Ådalen av svältande arbetares blod. Med de härskande klassernas stöd och med en liberalledd regering i ryggen kunde detta blodsdåd genomföras utan att de skyldiga dömdes eller straffades. Det är en skam, att den enda gången svensk militär under 1900-talet använde sina vapen var mot den egna befolkningen. Det är också en skam, att den person, som kunde ha förhindrat ett militärt ingripande, var den frisinnade liberalen C G Ekman, Sveriges statsminister.

Så vitt jag vet, har socialistiska partier i vårt land aldrig praktiserat dödligt våld mot andra svenska medborgare. Det enda parti, som kan stoltsera med detta är just liberalerna. Ändå har borgerliga politiker i årtionden upprepat mantrat att vänstern ska ta avstånd från de illdåd, som begicks i Sovjetunionen och på andra ställen. Inte minst liberalerna har haft hög svansföring i ämnet. Samtidigt bortser man från det våld man själv har praktiserat på den egna bakgården.

Det vore därför på tiden, att liberalerna dels tar avstånd från sina egna illdåd samt avhåller sig från att förlöjliga de ungdomar, som vill minnas och hedra Ådalens skjutna arbetare, vilket skedde på liberal ledarplats förra året.

Heder till ungdomar, som den 14 maj, ställer upp i demonstrationståg, hur litet det än är.

Leif Vänström,

pensionär

 

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel