Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sköterskor på marsch: Slut på rean – men en annan vård är möjlig

Annons

Att sjukvården befinner sig i kris sen många år tillbaka är ju inte precis någon nyhet här i Västernorrland. Men det verkligt allvarliga är ju att det ser likadant ut i hela landet.

Fast anställd personal flyr sjukvården för att arbetsförhållandena är för tuffa. Vårdplatser blir allt färre trots redan stor brist. Vårdgarantin kan inte hållas utan ett ökande antal behandlingar får ske i andra landsting eller i privat vård med höga prislappar i retur till landstingen.

En ond spiral som politikerna inte ens är i närheten av att bryta. Primärvården knäar på många håll och patienter som normalt skulle få vård där hamnar på överfulla akutmottagningar istället.

De som ändå får vård är självfallet oftast nöjda och tacksamma och lovordar personalen. Det måste också sägas. Men de har också ofta uppmärksammat den stress och hårda arbetsbelastning som personalen får utstå – och som skördar sitt pris i form av sjukskrivningar och att man slutar.

Även undersköterskor börjar bli en bristande resurs. Inte konstigt, för när sjuksköterskor slutar och blir färre, så pressas även undersköterskor till bristningsgränsen.

Det var den personalkategori som sparkades i störst omfattning under nedskärningsraseriet åren 2008-2009.

■■ För fler insändare, klicka här.

Sjukvård, såväl den slutna sjukhusvården som primärvård och hemsjukvård, måste få kosta.

Nu krävs ett stopp för den handlingsförlamning som tycks ligga som en våt filt över Vårdsverige och hindrar att man tar krafttag för att komma till rätta med de brister som ingalunda uppkommit ur tomma intet, utan har sin grund i statliga utgiftstak och det budgetslaveri som blivit politikers och tjänstemäns enda rättesnöre.

Istället för att sätta fokus på problemen och i dialog med sjukvårdspersonalen söka konstruktiva lösningar och fokusera på de behov vården har här och nu och framöver.

Just detta är vad vårdupproret ”Slut på rean – En annan vård är möjlig” kräver.

Initiativtagare och kontaktpersoner är sjuksköterskor, undersköterskor och läkare som uppmanar till stor uppslutning på den nationella demonstrationsdagen söndagen den 4:e september.

Hittills (fram till 21 augusti) har närmare 30 orter anslutit sig, däribland Sundsvall, Härnösand, Kramfors och Sollefteå.

Kraven är:

En hållbar arbetsmiljö för alla professioner i vården

Tid för återhämtning vid natt- och skiftarbete

Sjuksköterskor kräver färre patienter per sjuksköterska i akutsjukvården – det ger ökad överlevnad enligt forskning

Undersköterskor kräver enhetlig utbildning, kompetenshöjning med legitimation och skyddad titel, arbetsbeskrivning

Öppna stängda vårdplatser – inga fler ska dö på grund av platsbrist

Adekvat löneutveckling över arbetslivstid

Martin Berg

Undersköterska

Per Johansson

Sjuksköterska

Anne Opel

Läkare

Eva Rudström

Pensionerad distriktssköterska.

Planeringsgruppen i Sundsvall för "En annan vård är möjlig"

■■ Läs och kommentera insändare på Ordet fritts Facebooksida .

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel