Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skorped splittras av vindkraftplaner

Vattenfall har vindkraftplaner i Skorped.
Det splittrar den lilla byn.
– Alla tycker definitivt inte likadant, säger motståndaren Jan Jolbrand.

Jan Jolbrand, Anders Molin, Marcus Lindgren och Tomas Forsberg har skickat en skrivelse till kommunens politiker, i vilken de kräver att kommunen ska avslå en kommande ansökan om vindkraftbygge kring Stormyrberget och Skorped.

LÄS OCKSÅ: Inte optimalt bygga vindkraft i norr

Kvartetten står bakom en 16 sidor lång protest som innehåller mätexempel, bilder och flera motiveringar till varför Vattenfall inte bör få bygga som planerat i Skorped:

* Vindkraftsetableringen kommer alldeles för nära bebyggelse, med stark ljusstörning för boende. Människor som inte har ekonomisk vinning för etableringen får sin miljö helt förstörd.

* Närheten till redan befintlig vindkraftspark I Sidensjö gör att området belastas alltför hårt med ytterligare etablering.

* Området kring Stormyrberget är ett kärnområde för kungsörn och fiskgjuse. Även andra rödlistade fåglar har sina häckningsplatser där.

* Vi anser att länsstyrelsen ska begära ut Vattenfalls sekretessbelagda fågelinventering för att allt underlag ska finnas tillhanda inför kommande beslutsprocesser.

* Vindkraftsetablering bör ske endast i exploaterade områden, inte i våra "tysta områden" som redan bidrar med vattenkraft och skogsråvara.

* Vinsterna för kommunen är så pass små i förhållande till konsekvenserna att etablering ej bör tillstyrkas.

* Besöksnäringen kommer att lida stor skada.

* Det stora flertalet i Skorped drabbas negativt. Antalet arbetstillfällen är försumbara och de flesta jobben utförs av så kallade rallare som bor på andra håll och i andra länder.

* Inflyttningen till Skorped kommer att minska väsentligt eftersom ingen, förutom det lilla fåtal som får ekonomisk vinning, vill bo och leva vid en vindkraftspark.

LÄS OCKSÅ: Havsörn dödad av vindkraftverk

Brevskrivarna avslutar brevet med att fråga sig om de står helt ensamma inför denna katastrof.

– 60 verk som är 220 meter höga gör att stillheten, lugnet och horisonten kommer att tas ifrån oss. Norrland är redan tillräckligt exploaterat, säger Jan Jolbrand.

Som tillägger att inte alla i Skorped har samma åsikt som hans och hans brevskrivarkompisar.

LÄS OCKSÅ: Klart för 113 nya kraftverk

– Det är känsligt att tala om sin ståndpunkt. Från båda håll. Många av de som är för vindkraftssatsningen är de som ser chans till tillfälligt jobb, eller som vill hyra ut sin bostad, eller som äger mark som det ska byggas på, säger Jolbrand.

– Politikerna borde verkligen vilja skydda det här området. Vi ska vara med och lusläsa miljökonsekvensbeskrivningen, och jag har på känn att det kommer att bli en lång process