Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Skönt att landa och få slappna av"

Yogalärarna i Härnösand är eniga – många förfrågningar om så kallad "arbetsplatsyoga" kommer från skolor och förskolor.
– Det är jättevanligt att de anlitar mig. Lärare är väldigt stressade, säger yoga- och mindfulnessläraren Anki Grip.

Annons

TV: Se klippet från Mittuniversitetets yogapass.

Hon har hållit i yoga för företag och skolor de senaste tio åren. Eftersom det inte alltid är så lätt att föra in ett pass under arbetstid vill Anki Grip lära ut tekniker som människor själva kan ta till under arbetsdagen.

– Jag känner inte att jag ska vara kryckan som gör att de orkar med dagen utan jag vill mer hjälpa dem att hitta inspiration till att börja använda teknikerna själva, säger hon.

En sådan teknik kan vara att meditera en stund och fokusera på andningen. Och enligt Anki Grip behövs det inte mer än ett yogapass i veckan för att märka av positiva effekter.

– Jag vet folk som har märkt skillnad redan efter en eller två gånger. Som att migrän har släppt. En del märker inte så mycket under terminens lopp men när de gör uppehåll blir de stela, får ont och vill komma tillbaka. Nybörjare säger också att de sov så himla gott efter passet.

Gudrun Sondell är medicinsk yogaterapeut och yogalärare och är den som håller i Mittuniversitetets yoga varje vecka. Både hon och Anki Grip pratar om att hitta balans och att väga upp stress med mycket avslappning.

Förutom för de anställda på universitetet håller Gudrun Sondell också yogapass för tre olika förskolor varje vecka.

– Förskollärarna får en chans att ses och prata utan att barnen är med. De är ju i sin klass med barn hela tiden annars, så de tycker nog att det är skönt att landa och få slappna av, säger Gudrun Sondell.