Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skönmålning pågår

/

Framgång eller fiasko för sjukförsäkringsreformen? När sjukförsäkringsministern hävdar det första kommer verkligheten med invändningar.

Annons

I ett debattinlägg i Dagens Nyheter den 27 september skriver socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (M) om "sjukförsäkringens framgångar" exemplifierad med påståendet att "Av de totalt 65 000 som sedan reformen har nått den bortre tidsgränsen har över hälften – 35 000 - helt lämnat sjukförsäkringen. Många har återgått i arbete men alla har påbörjat den mödosamma vägen tillbaka."

Fler än hälften av de som utförsäkrats har i själva verket fått en ny chans som de aldrig fått i det gamla systemet, menar Kristersson. Många av dessa har dessutom "återgått i arbete".

Jo, om man med "många" menar "få" är det ett helt korrekt påstående.

Sveriges Radios Ekot-redaktion har i dagarna nämligen ännu en gång punkterat regeringens försök att skönmåla sjukförsäkringsreformens utfall.

Ekot konstaterar att bara en av tio av alla som utförsäkrats från sjukförsäkringen är i arbete ett halvår senare. Bara två procent av alla har lämnat Arbetsförmedlingen för en anställning utan stöd.

I statistiken räknas dessutom sjukskrivna som arbetat deltid men blivit av med sin sjukersättning från Försäkringskassan för resten av tiden, som om de "återgått" i jobb trots att inget annat hänt än att de inte längre får sjukersättning.

Ekot berättar om Maria, som på pappret skulle platsa som en av Kristerssons framgångshistorier. En tidigare sjukskriven som återgått till arbete.

Men den enda framgången Kristersson kan hänvisa till är att staten inte längre har några kostnader för Maria i form av sjukersättning. Hon lever i dag uteslutande på lönen från den deltidstjänst på 25 procent hon hade även under sjukskrivningstiden eftersom hon är för sjuk för att jobba mer. Lika sjuk som hon var innan hon hamnade i rehabiliteringskedjan.

Men så länge det försvinner folk ur ena systemet och inte dyker upp i ett annat är regeringen nöjd. Så nöjd att de inte längre uppdrar åt Försäkringskassan att reda ut vad som hänt alla de som blev utförsäkrade och bara försvann ur ersättningssystemet.

Bara 1-2 procent av de som utförsäkrades lever i dag på socialbidrag, skryter Kristersson med i sitt debattinlägg, som "bevis" för att det inte är så illa som vissa vill mena. Men han har ingen aning om vad som hänt resten.

Försäkringskassan gissar att de numera försörjs av sina familjer, men de vet inte. Med en familjemedlem som jobbar är det ju tveksamt om hushållet vore berättigat till försörjningsstöd.

Det är inte heller första gången Kristersson åker dit när han flexar hittepå-musklerna.

I fjol vidhöll han att en utvärdering experter från Karolinska institutet gjort av rehabiliteringskedjan visade på goda resultat.

I själva verket konstaterade utvärderingen att sjukfrånvaron till och med sjönk snabbare hos referensgruppen som INTE omfattats i rehabgarantin än de som gjorde det. Regeringens insatser har alltså gett motsatt effekt.

Men poängen var förstås aldrig att göra sjuka människor friskare, utan att helt enkelt bara slippa kostnaderna för dem för att kunna lägga pengarna på annat. Och med det har regeringen onekligen lyckats.

Annons