Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolsatsning i budgeten

Annons

Fler lärare ska kunna göra karriär och kompetensen i skolan ökas, anser regeringen som satsar fyra miljarder på fyra år. Duktiga lärare måste hållas kvar i skolan, säger utbildningsministern.

Vi vill hjälpa till att vända utvecklingen vi har haft i den svenska skolan i 20 år, med fallande resultat, säger statsminister Fredrik Reinfeldt.

Regeringen vill satsa 3,9 miljarder kronor på skolan mellan 2014 och 2017, enligt det förslag som kommer i höstbudgeten. Det handlar om bättre möjligheter att göra lärarkarriär, ytterligare kompetensutveckling för lärare, en läs- och skrivsatsning samt mer undervisningstid i matematik.

Den viktigaste reformen vi presenterar i dag är en kraftig utbyggnad av det vi kallar karriärreformen, säger utbildningsminister Jan Björklund (FP) vid en pressträff på en skola i Upplands Väsby.

4 000 förstelärare - som får lönen höjd med 5 000 kronor i månaden - har utsetts inför den här terminen. Dessa lärare ska nu bli 17 000, vilket betyder att "var sjätte eller sjunde" ska bli förstelärare med högre lön, enligt Björklund.

Vi måste förhindra att duktiga lärare söker sig ifrån skolan, säger han.

Socialminister Göran Hägglund (KD) tog upp lärarnas administrativa börda.

I går beslutade regeringen att ta bort kravet på skriftliga individuella utvecklingsplaner i årskurs 6-9. När det gäller årskurs 1-5 minskas de till en gång per läsår, säger han.

För 2014 vill regeringen avsätta 377 miljoner kronor till karriärtjänster för lärare.

Regeringen vill också satsa på matematikundervisningen, enligt näringsminister Annie Lööf (C).

Det är viktigt att se till att intresset för matematik och teknik väcks tidigt, säger hon.

Det ska utöver en extra timme matte för årskurs 1-3 också bli en extra timme för årskurs 4-6, enligt Lööf.

Med dagens satsning som gäller årskurs 4-6 blir det en total ökning av grundskolans matte med 25 procent.

Socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson Magdalena Andersson välkomnar förslagen.

Vi kommer naturligtvis att stödja dem, säger hon och tillägger att S inte har några planer på att riva upp karriärstjänster om de vinner valet.

Men hon saknar en satsning på mindre klasser. S vill satsa två miljarder kronor på att minska antalet elever i varje klass.

Med dagens förslag satsar man 500 miljoner på skolan nästa år, samtidigt som man vill låna 15 miljarder till skattesänkningar. Så klart att man inte har råd att satsa på sådant som kostar lite då, säger hon.

Lärarförbundet välkomnar satsningarna också, men tycker samtidigt att det fattas delar.

"De nya karriärtjänsterna är en satsning helt i linje med vad vi har efterfrågat. Men det måste bli ännu tydligare att tjänsterna ska bidra till skolans utveckling. Det är också viktigt att inse att detta ökar lärarnas samlade arbetsbelastning. Kommunerna måste anställa fler lärare och få kompensation för det" skriver Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén.

Mer läsning

Annons