Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolor och krogar filmar olagligt

Annons

Nio av tio restauranger filmar gästerna på ett otillåtet sätt, visar inspektioner. Varannan skola gör också fel.

Skolor och restauranger har kritik att vänta efter länsstyrelsernas stora kontroll av kameraövervakningen där. Enligt en delrapport sätts kameror upp olagligt och filmar skolelever och restauranggäster på ett integritetskränkande sätt, skriver Dagens Nyheter.

I Skåne har till exempel kameraövervakningen gjorts fel på hälften av de inspekterade skolorna och 90 procent av restaurangerna.

Länsstyrelserna ansvarar för tillstånd av kameror som sätts upp på allmän plats. För skolornas del innebär det kameror utomhus, och dessa har blivit allt vanligare. I Skåne har ökningen varit påfallande stor.

För tio år sedan hade vi fyra tillstånd till kameror vid skolor, i dag har vi 124 tillstånd. Ändå har vi inte beviljat allt, säger Henrik Kvennberg, tillsynsansvarig för allmän kameraövervakning på länsstyrelsen i Skåne län.

Det ges inga tillstånd för att filma vad som sker på skolgården under skoltid, utan syftet med kamerorna är att minska skadegörelse och bränder genom att filma vad som sker kvällar, nätter och helger. Men det är inte ovanligt att detta görs utan tillstånd, eller att kamerorna övervakar ett större område än vad tillstånd gäller. Ett tredje fel är att inte skylta om kameraövervakningen.

Alla fel är allvarliga. Det som framför allt är allvarligt att vi stött på så pass många felaktigheter. Reglerna ska ju vara lika för alla, säger Henrik Kvennberg.

Skolor kan också sätta upp kameror inne i lokalerna, om de tycker att det är befogat. Tillstånd krävs inte, men skolhuvudmannen måste ha starka skäl för att filma. Datainspektionen, som är tillsynsmyndighet, har konstaterat att detta inte alltid efterlevs.

Man måste kunna visa att man haft allvarliga problem, till exempel med stölder, säger juristen Ulrika Harnesk.

Eftersom det inte krävs tillstånd för inomhuskameror kan Datainspektionen inte säga hur många som finns i landets skolor.

Men vårt intryck är att det blir allt vanligare, säger Ulrika Harnesk.

Kameror i lektionssalar och uppehållsrum - där elever tillbringar mycket tid - är oftast inte förenligt med lagen. Däremot kan det vara möjligt att filma på begränsade områden som vid elevskåpen.

Mer läsning

Annons