Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skolor i Kramfors läggs ner

Nu har Kramfors kommunfullmäktige beslutat att lägga ner skolor i Kramfors kommun.

Klockan hade passerat 23.00 när beslutet fattades av Kramfors kommunfullmäktige. Fullmäktige gick på BKU-nämndens förslag, att Lugnviksskolan, Torromskolan och Dockstaskolan läggs ner inför höstterminen 2013. Eleverna flyttas till Högakustenskolan respektive Ullångersskolan.

* Högakustenskolan blir en F-9-skola.

* Nylandsskolan och Bollstaskolan blr F-6-skolor från höstterminen 2013.

* Ytterlännässkolan blir 7-9-skola från höstterminen 2013.

* Skarpåkerskolan blir F-3-skola och Kramforsskolan blir 4-6-skola från höstterminen 2014.

* Gudmundråskolan, Grämestaskolan, Nordingråskolan och Ullångerskolan blir kvar som de är idag.

Inför mötet
– Det finns inte så mycket vi kan göra utan vi avvaktar beslutet, säger Ulrika Ericson, lärare vid Torromskolan.

Torromskolan är en av de skolor som barn-, kultur- och utbildningsnämnden föreslagit ska läggas ner. Tanken är att eleverna från och med höstterminen ska gå i Högakustenskolan i Skog.

– Det vi kan tycka är lite konstigt är att man stänger den skola som är fräschast på den här sidan älven och dessutom inte har något sviktande elevunderlag. I stället öppnar man en skola som inte är lika fräsch och där en del lokaler stått tomma i sju år, säger Ulrika Ericson.

Bland eleverna finns lite delade meningar om att flytta till Högakustenskolan.

– Det finns barn som är jätteoroliga och inte alls vill byta skola och dem försöker vi prata med. Sedan finns det de som tycker det är bra att få gå i Skog eftersom de bor där, men de är inte lika många som de som är oroliga.

I Torrom finns hittills inga planer på att ansöka om att få starta en friskola. Däremot har föreningar, företag och privatpersoner erbjudit sig att tillsammans med kommunen försöka diskutera fram en lösning som skulle göra det möjligt att behålla skolan och samtidigt klara skolbudgeten.

I Docksta har man redan fått klartecken från Skolinspektionen för att starta en friskola. Avsikten är att den ska kunna starta redan hösten 2013 och förberedelsearbetet är redan långt gånget. Däremot har Skolinspektionen sagt nej till en friskoleansökan från Lugnvik.

Även i Nordingrå har man ansökt om att få starta en friskola, ifall Nordingråskolan skulle läggas ner. Skolinspektionen har sagt nej men det beslutet har överklagats.

Förutom BKU-nämndens förslag, som även antagits av kommunstyrelsen, finns även fyra andra förslag till ny skolorganisation. Centerpartiet och Moderaterna har lämnat in var sitt. Dessutom har moderaten Michael Steger ett eget förslag, som bygger på det Dunthyl tidigare presenterat, och Vänsterpartiet och Miljöpartiet har ett gemensamt förslag.