Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolinspektionen får kritik

Annons

Skolinspektionens tillsyn av skolorna är inte tillräckligt verksam, enligt Riksrevisionens granskning.

Kortfattat säger Riksrevisionen att Skolinspektionen lägger för mycket vikt på olika dokument, och för lite på själva undervisningen vid sin tillsyn.

I våra intervjuer med rektorer och lärare har man snarare uttryckt förvåning över att man mer tittar på dokument än på undervisningen. På skolorna har personalen varit laddad och velat visa sin verksamhet, säger projektledare Sophie Casson Lindbäck.

Sex av tio rektorer som svarat på revisionens enkät tycker inte att Skolinspektionen vid inspektionerna bedömer hur lärarna genomför undervisningen.

Riksrevisionen vill att Skolinspektionen ska prioritera på ett annat sätt, men revisionen diskuterar inte Skolinspektionens budgetramar.

Vi är fullt medvetna om att det är besvärligt att arbeta inom givna resurser, men ramarna är en politisk bedömning, säger riksrevisor Jan Landahl.

Det är första gången Skolinspektionen granskats sedan myndigheten bildades 2008. Riksrevisionen har synat om Skolinspektionens arbete bidrar till att göra svensk skola bättre. Bakgrunden är ju att många elever (omkring tolv procent i varje årskull) inte klarar kunskapskraven för att gå vidare till gymnasiets nationella program, och att svenska elever halkat ned i en internationell jämförelse.

Skolan har också kritiserats för att bli allt mindre likvärdig. När Skolinspektionen bildades som en renodlat granskande myndighet fick den mer resurser till uppdraget jämfört med vad Skolverket haft. Skolinspektionen har också fler sanktionsmöjligheter.

Så sent som förra veckan presenterade Riksrevisionen en annan rapport om statens insatser på skolområdet. I den kritiserades upplägget med två olika myndigheter - Skolinspektionen och Diskrimineringsombudsmannen (DO) - som utreder kränkande behandling av elever. De elever som blir ärenden hos Skolinspektionen har större chans att få upprättelse och ekonomisk ersättning än hos DO. Därför bör regeringen se över systemet så att alla elever behandlas lika, menade Riksrevisionen.

Riksrevisonen har också i en rapport påpekat att Skolinspektionens granskning av blivande friskolor kan bli bättre.

Mer läsning

Annons