Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skolflytten i Härnösand försenad – osäkert med skolstart till hösten

Klart med Sjöbefäl men inte med Franzénskolan, kontrakt som skulle varit klara vid årsskiftet.
Det är därför troligt att flytten till nya högstadieskolor inte hinns med till skolstarten i höst som planerat.
Dessutom är det osäkert vart eleverna på Kiörningskolan ska ta vägen i höst.

– Det finns en stor frustration bland lärarna. Jag tolkar de besked som vi fått som om tidsplanen för Franzénskolan troligtvis inte håller. Det är beklagligt och leder till en stor frustration bland medlemmarna, säger Klayd Svanholm, ordförande i lärarförbundet i Härnösand.

Om man inte blir klar i tid är det osäkert vart eleverna ska ta vägen.

– Vi har inte hört någon lösning för eleverna och lärarna på Kiörningskolan? undrar Klayd Svanholm.

Det finns också en oro för att flytten blir mitt under terminsstarten eller att lärarna måste artbeta under sommarlovet för att hinna med.

Sedan 2012 har skolkontoret arbetat med en översyn av skolans lokaler. Bland annat för att kunna förbättra de pedagogiska förutsättningarna. Kommunen har också beslutat att i fortsättningen satsa på två högstadieskolor, en på ön och en på fastlandet. Den ena i före detta sjöbefälskolan där Mittuniversitet har hållit till.

Den andra i den för några år sedan nedlagda Franzénskolan där olika verksamheter har hållit till sedan dess. För båda lokalerna krävs ett omfattande ombyggnadsarbete .

Målsättningen är att skolorna ska kunna öppna vid höstterminsstarten 2016. Enligt de ursprungliga planerna skulle kontrakten vara påskrivna till årsskiftet. Men av någon anledning har detta försenats.

– Det är riktigt att vi har kommit överens om kvarteret Ädelstenen (Sjöbefälsskolan), säger Ann-Christine Myrgren, ordförande i skolnämnden.

Däremot bekräftar hon att man ännu inte är färdigförhandlad med Hemfosa som äger Franzénskolan.

– Vi hoppas att dessa förhandlingar snart ska bli klara, säger hon.

Det är nu ytterst osäkert om man hinner bli färdiga tills terminsstarten.

– Det beror väl på tillgången till arbetskraft för arbetet. Återkom i nästa vecka. Då vet vi förhoppningsvis mer, säger Ann-Christine Myrgren om inte vill kommentera saken just nu.

Parallellt med detaljprojekteringen har skolorganisationen arbetat för att det praktiskt ska bli Sjöbefälsskolan.

– Avtalsdiskussioner gällande Franzénskolan är inte slutförhandlade och kommer att behandlas i ett separat beslut, konstaterar kommundirektör Sofia Pettersson i en skrivelse till kommunstyrelsen.

Hon menar att behovet att bli klar med Sjööbefälsskolan, som ska ersätta Landgrenskolan och Gerestaskolan som högstadieskolor, måste genomföras oberoende av hur det ser ut för Franzenskolan. Därför behöver man inte besluta om båda kontrakten samtidigt.

– För att tidsplanerna ska hållas för inflyttning i Sjöbefäl till höstterminen 2016 är det viktigt att renoveringsarbetet påbörjas skyndsamt, konstaterar Sofia Pettersson.