Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skolelever får motion på recept

Övervikten ökar bland tonåringarna i Uppsala län och allra värst är läget för pojkarna i årskurs två på gymnasiet där 23 procent är överviktiga eller feta.

För att motverka utvecklingen ska eleverna kunna få fysisk aktivitet utskrivet på recept av sin skolsköterska under de årliga hälsosamtalen, skriver Upsala Nya Tidning. Det kan till exempel handla om att utöva en sport eller att gå promenader en eller flera gånger i veckan. Särskilda friskvårdslotsar ska hjälpa eleverna att komma igång med träningen.

Vi vill ändra på vanorna. Få igång stillasittande elever, få dem att börja röra på sig och leva hälsosammare, säger skolläkaren Arely Rivero Ziaz, till tidningen.

Projektet är ett samarbete mellan primärvården, Uppsalas idrottsförbund och barnöverviktsenheten på Akademiska sjukhuset och ska pågå i tre år på några av stadens gymnasie- och grundskolor.