Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolan i Kramfors blöder

Annons

Jag och många med mej kan nu konstatera att " skam verkligen går på torra land ". Jag tänker då inte i första hand på skrytbygget på Skarpåkern, som skulle kräva denna tidnings hela spaltutrymme för att belysa, utan på BKU:s senaste besparingar i skolan, som enbart får betecknas som en skandal.

Vi i den obligatoriska skolan går redan nu på knäna och med ytterligare besparingar vet jag bara inte hur vi ska klara de mål och riktlinjer som regering, riksdag, skolverk och skolinspektion ger oss. Kramfors gjorde ju för en tid ett positivt kliv uppåt på skolrankingen men med de besparingar som görs nu kommer vi snabbt att rutscha ner igen. För att klara en budget i balans för BKU krävs enligt min mening framför allt två saker - öka budgetramen och spara på andra saker i kommunbudgeten och lägg ner icke obligatoriska verksamheter i skolan som exempelvis hockey - och tennisgymnasiet som går rejält back varje år.

Ifjol gick ju tennisgymnasiet back en och en halv miljon och när då en vettig rektor på Ådalsskolan ville lägga ner tennisgymnasiet lade sig BKU:s ordförande Gudrun Sjödin i beslutsgången och upphävde nedläggningen. Man kan ju bara fråga sig om lekar med boll och puck ska gå före obligatorisk utbildning. Valet borde vara ganska enkelt. Jag tycker vidare att våra chefer på olika nivåer, rektorer och övriga skolchefer, borde reagera på det här viset och säja så här inför besparingar

Vi kan inte och tänker inte spara på en enda resurs om vi ska kunna ta ansvar för en bra och adekvat utbildning för våra barn. En sådan inställning skulle hedra alla som jobbar som chefer i vår kommun. När det gäller att spara i den totala kommunbudgeten kan vi kanske bli tvungna att se över all personalbemanning i kommunen. Det har väl långt mycket högre prioritet att värna om utbildning för våra barn än exempelvis att motivera en " på stan" tjänst. Den kan vi nog klara oss utan. Men för att göra en sådan besparing behövs en kompetent kommunledning med ett kommunalråd som spjutspets . Men det har vi tyvärr inte i vår kommun. Våra grannkommuner verkar vara mer på hugget när det gäller att försöka undvika alla former av besparingar i en redan ansträngd skolverksamhet. Sedan skulle det vara bra om alla föräldrar satte sig in i vad olika typer av indragningar får för konsekvenser för deras barn. Blir resultatet sämre förutsättningar och utbildning - reagera tillsammans och ställ krav! Då blir ni starka!

Rådet till våra skolpolitiker blir - spara inte en enda timme på viktig obligatorisk verksamhet i skolan. Bra utbildning är ju en gång för alla framtiden för våra barn!

Protestera mera!

Mer läsning

Annons