Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skola bryter mot lagen

För fyra år sedan fanns det ingen modersmålsundervisning på Ådalsskolan. I dag finns det, men den bryter mot skollagen.
– Det är fel men jag bryter mot en lag för elevernas skull, säger Mikael Wiklund, rektor på Ådalsskolan.

Det handlar om en paragraf i skollagen som innebär att viss undervisning upphandlad på entreprenad inte är tillåten.

– Men vi kan inte hitta behöriga modersmålslärare i 13 språk och att inte erbjuda modersmålsundervisning eller handledning i en elevs modersmål är också olagligt, säger Mikael Wiklund.

På Ådalsskolan finns det i dag undervisning i arabiska, persiska, franska, tigrinja, serbiska, ryska, bengali, dari, armeniska, albanska, azerbajdzjanska, bosniska, somaliska och thai. Undervisning sker på distans - från Uppsala.

– I storstäder som Stockholm, Göteborg och Malmö kanske det går att hitta behöriga lärare i dessa språk, men inte här. Lagen bygger inte på ett glesbygdsperspektiv.

Även i Sundsvall och Umeå finns det en liknande problematik. Mikael Wiklund hörde att Uppsala hade svårt att få modersmålsundervisningen att fungera i kommunens ytterområden. De startade en språkskola som innebar att elever och lärare kunde kopplas upp via nätet.

Det är lärarna från Uppsala som även har lektioner med elever i Kramfors. Men eftersom kommunen upphandlat tjänster av lärare anställda av en annan kommun strider det mot skollagen.

– Vi kan riskera vite för detta men jag tror att det i stället kan bli tal om en lagändring, säger han.

Det är inte bara modersmålsundervisningen som Skolinspektionen är kritisk mot, utan även upphandlingen av studiehandledning i modersmål. En insats som räknas som särskilt stöd.

– Som exempel kan vi ta en elev som behöver extra stöd av en studiehandledare i naturkunskap på sitt modersmål.

I dag har skolan ett samarbete med komvux och det finns studiehandledare som talar persiska, somaliska och dari.

– Finns det lärare eller studiehandledare i Kramfors är det så klart att föredra, men med hjälp av den här undervisningen får alla elever bättre förutsättningar i skolan.

Språkskolan i Uppsala är kommunal, men nu är det två liknande språkcentrum som håller på att startas i Umeå och Sundsvall. Blir det en lagändring kan de vara med i upphandlingen nästa gång.

– För mig är det ett enkelt val, här finns det en möjlighet för elever med svenska som andraspråk att få en bättre utbildning och snabbare komma in i samhället.

Modersmål är ett ämne som ger betyg som vilken annan kurs som helst.