Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skogsstyrelsen: Vi vill samma sak – vi värnar om dialog om skogen

Replik på Varför makt och tvång i skogen – i stället för dialog?, publicerad 29 december.

Det är jättebra att Norrskog vill ha mer dialog med oss. Då vill vi samma sak. En dialog och samverkan med aktörerna inom skogsbruket är och har länge varit en naturlig del av vårt arbete. Vi tror helt enkelt att det blir bättre då. Därför arbetar vi redan på flera arenor med detta.

Debatt: Skogsägarna: "Vi ska inte huka oss – vi är stolta över vad vi bidrar med"

De senaste åren har vi jobbat med dialog i en rad viktiga frågor, både nationellt och lokalt. Ett konkret exempel är arbetet med att få en gemensam syn på hur skogsbruket kan ta en bra hänsyn till miljön. Där har Skogsstyrelsen, andra myndigheter, skogsbruket och ideella organisationer diskuterat, lyssnat på och, framför allt, försökt förstå varandras utgångspunkter och resonemang kring vad det innebär att ta hänsyn till miljön vid arbete i skogen. Dialogen har resulterat i drygt 40 så kallade målbilder för miljöhänsyn med konkreta och handfasta råd om den hänsyn som behövs vid olika skogsbruksåtgärder. Andra högaktuella exempel på viktiga frågor där vi har och haft dialog är arbetet med nyckelbiotoper men också när det gäller framtidens skogsproduktion.

Inte nog med det. Flera möten med skogssektorns företrädare genomförs årligen på olika nivåer och i olika forum. I de regionala skogliga sektorsråden i Jämtland och Västernorrland är Norrskog representerade. Varje år har vi cirka 150 dialogmöten per år mellan Skogsstyrelsen och företag eller organisationer.

Debatt: Skogsbranschen uppmanar jägarna: "Ut och skjut älgar – för skogens och trafiksäkerhetens skull"

Norrskog efterfrågar i sin debattartikel också sätt för skogsägare att bevara skog med höga naturvärden med ersättningsmöjligheter. Det finns redan i dag ett system där skogsägare kan anmäla områden med höga naturvärden för formellt skydd. Du hittar information om det på Skogsstyrelsens hemsida. Markägare som har mer än fem procent nyckelbiotoper är prioriterade.

För Plus-kunder: Skogsstyrelsen i strid med skogsägarna: "Självklart att den enskilde får bestämma"

Våra politiker har beslutat att vi ska kunna bruka skogen samtidigt som vi värnar miljön. Ansvaret för att nå det målet delas av myndigheter och skogsbruk. För att nå dit är det mycket viktigt med fortsatt hög ambition när det gäller frivilliga insatser för miljön, hos skogsägare. Vi värnar därför en fortsatt dialog med alla aktörer, och ser fram emot att träffa Norrskog på alla de arenor vi erbjuder framöver. Men viktigast är ert fortsatta engagemang och aktiva åtgärder, för såväl miljö och produktion, i de Västernorrländska skogarna.

Vanja Strand, distriktschef Västernorrlands distrikt, Skogsstyrelsen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel