Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skogsnäs friskola hotad - igen

För tre år sedan ville myndigheterna dra in Skogsnässkolans tillstånd. Med mycket möda lyckades man klara sig. Nu vill Skolinspektionen dra in tillståndet igen och den här gången ser det tuffare ut.

I september var Skolinspektionen, som tagit över inspektionsuppdraget av Skolverket, på besök i Skogsnäs friskola utanför Ramsele.

Där har man hittat sådana brister att man vill dra in tillståndet. Man har konstaterat att elevantalet underskrider minimikravet på 20 elever, att ekonomin är ansträngd och att skolans lärare saknar utbildning för den undervisning de i huvudsak bedriver.

Skogsnässkolan är i dag en så kallad F till 6-skola, förskoleklass upp till årskurs sex. I förskoleklassen finns i dag en elev och i de övriga årskurserna totalt 14. Redan för tre år sedan var det för få elever i skolan. Då lyckades trakten mobilisera och kunde visa att antalet elever skulle öka och man fick behålla sitt tillstånd.

– Det visades bland annat upp namnunderskrifter från föräldrar som ville skriva in sina barn på Skogsnässkolan. Men i efterhand visade det sig att det inte blev riktigt så, berättar undervisningsråd Sten Svanholm från Skolinspektionen.

Några namnunderskrifter räcker inte den här gången.

– Det är elevfrågan som är själva knäckfrågan. Det handlar om stabilitet och vi måste vara säkra på att elevunderlaget kan hållas över en längre tid, poängterar Svanholm.