Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skogsmaskin läckte olja

De senaste dagarnas ihärdiga regn var orsaken till att en skogsmaskin i onsdags sjönk ner i ett hygge i Gerdal.
Saneringsarbetet pågår för fullt med att få bort all olja som läckt ut vid olyckan.
– Det är bra att det är torv i marken här och inte jord. Då hade det varit svårare, säger Anders Hellström, miljöingenjör på Miva Örnsköldsvik.

Den 30 ton tunga skogsmaskinen tvärdök ner i jorden i onsdags då markberedare arbetade med att vända på jorden på hygget för att det senare ska gå att plantera plant där. Men en liten skogsbäck som normalt bara är vattenfylld under tidig vår och sen höst hade på grund av de senaste dagarnas dåliga väder vattenfyllts tidigare än väntat. Det var orsaken till att marken plötsligt gav vika för den tunga skogsmaskinen.

– Den sjönk ju nästan ända ner till hytten. Men föraren klarade sig utan några problem, säger Hellström.

För att säkerställa att marken är okej saneras nu jorden på all hydraulolja som läckt ut. Exakt viken mängd olja det rör sig om går inte att svara på i nuläget men all jord runt olycksplatsen grävs upp och skickas på analys. Det kommer även att göras fältanalyser på plats för att vara helt på det klara med att jorden inte förorenats av oljan. Enligt Anders Hellström går saneringsjobbet som planerat och förhoppningsvis ska det vara klart runt mitten på nästa vecka.

Gårdagens arbete med att få upp själva skogsmaskinen ur marken var däremot inte helt okomplicerat.
– Vi började väl vid halv tvåtiden igår och var väl klara runt tjugo i fyra inatt. Bärgningskåren från Umeå var tvungna att komma hit och hjälpa till. Det var lite knepigt eftersom marken är så sank, men det gick ju bra till slut, säger grävmaskinisten Tommy Englin.