Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skogsindustrierna vill ha nollavtal

Skogsindustrierna vill ha ett nollavtal, var beskedet när branschorganisationen mötte sina motparter i fackförbundet Pappers i dag.

Vi säger noll. Vi är inne i en djup lågkonjunktur och vi baserar det här på att vi måste träffa avtal som värnar konkurrenskraften, säger Skogsindustriernas förhandlingschef Per Hidesten.

Pappers visar ingen förvåning över Skogsindustriernas krav på nollavtal.

Det har ju arbetsgivarna flaggat för länge. Men innerst inne inser de nog att det är orealistiskt, säger Pappers ordförande Jan-Henrik Sandberg till TT. Den bästa modellen är centrala avtal med löneökningar. Lokala avtal som arbetsgivarna förespråkar skulle bara ställa till oreda på förhandlingsbordet.

Pappers kräver löneökningar i enlighet med den samordning som finns mellan industrifacken och LO-familjen.

Vi har valt att de medlemmar som jobbar på bruk med lägst lön ska få högre lönepåslag och att de som har högre lön på andra bruk får stå tillbaka något, säger Jan-Henrik Sandberg.

Bland Pappers övriga krav finns bland annat fortsatta satsningar på arbetstidsförkortning och utbildning.

Vi vill ha ett påslag på 2,6 procent på industrisnittet. Dock lägst 620 kronor i månaden, säger Jan-Henrik Sandberg.