Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skogsbrandflyget redo att lyfta

Mellan första maj och sista augusti har räddningstjänsten möjlighet att använda sig av skogsbrandflyget som flyger tre slingor i länet.

Det statliga stödet för skogsbrandflyg återinfördes förra året efter att ha varit borta under några år.

- Det blev massiv kritik mot att stödet försvann och det var också några stora skogsbränder på olika håll i landet, säger Peter Carlstedt, räddningschef för räddningstjänsten Höga kusten Ådalen.

Tidigare var skogsbrandflyget utformat så att de kontrakterade flygklubbarna flög sin slinga varje dag. Sedan skogsbrandflyget återinfördes i fjol är upplägget så att räddningstjänsten varje morgon gör en bedömning av brandrisken och skickar ut flyget om det är torrt i markerna.

- Än så länge är det så blött i markerna så vi har inte behövt använda av flyget, säger Peter Carlstedt.

Det är länsstyrelsen som sluter avtal med flygklubbar och i Västernorrland är det tre olika slingor som flygs med utgångspunkt i Långsele, Örnsköldsvik och Sundsvallstrakten. Slingan från Långsele har i huvudsak att övervaka skogarna i Sollefteå, Kramfors och Härnösand.


INGRID ELDEKLINT
070-658 45 78