Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skogsbrand vid naturreservat utanför Storvattnet: "Ska strax lämna över till markägarna"

Artikel 6 av 68
Skogsbränderna i Västernorrland sommaren 2018
Visa alla artiklar

Under torsdagseftermiddagen inkom ett larm om en skogsbrand vid Älgberget, cirka 5 kilometer nordväst om Storvattnet utanför Kramfors. Under fredagen var branden fortfarande inte under kontroll. På lördagskvällen meddelade räddningstjänst att arbete var i princip avslutat.

Annons

Branden upptäcktes av skogsbrandsflyg som rutinmässigt flyger över områden i bland annat Kramfors. Branden ska enligt larmet befinna sig vid Älgberget cirka 5 kilometer nordväst om Storvattnet.

Styrkor från Kramfors och Viksjö var på plats i området och rekognoserade terrängen.

–Vi kämpar på. Vi kommer nog jobba med att släcka elden hela kvällen, säger insatsledaren för räddningstjänsten på torsdagen.

Vid klockan 18 på torsdagen var branden på omkring 300 kvadrat.

– Vi låter det brinna ner från berget och förhoppningarna ser goda ut. Vi hoppas att det har hunnit brunnit ner innan natten, säger Peter Norell, inre befäl på räddningstjänsten Höga Kusten-Ådalen.

Under fredagsmorgonen var räddningstjänsten fortfarande på plats och branden var inte under kontroll. Området där branden härjade var svårtillgängligt, berget är 425 meter över havet och det finns inga stigar att gå på vilket försvårade räddningstjänstens arbete.

– Vi måste få vatten och slang runt området innan vi kan säga att branden är inom kontroll, säger Thomas Näsman, Inre Befäl vid Höga kusten Ådalen.

På fredagseftermiddagen hade branden lugnat ner sig.

– Vi har en styrka kvar på plats tillsammans med markägarna och branden börjar få kontroll, säger Krister Aveling, brandman på Härnösands räddningstjänst.

På lördagskvällen meddelade räddningstjänsten att de snart skulle lämna platsen.

– Det är lugnt där, vi ska strax lämna över till markägarna, säger Mikael Lundberg, inre befäl.

Älgberget-Björnberget naturreservat består till större del av grandominerad naturskog. Inom området ligger också den gamla bosättningen vid Västeråsen där det finns artrika ängsmarker.

Uppdatering fredag eftermiddag: Skogsbranden på Älgberget ännu inte under kontroll – har saknat material för att nå ända fram

Texten kan komma att uppdateras.

Annons