Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skogsägare: Jag prioriterar näringen framför hobbyn – älgstammen måste minskas

Med anledning av debattartikeln Jägareförbundet: Skogsstyrelsen vill halvera älgstammen – korståget mot klövvilt verkar aldrig ta slut.

Jägareförbundet Mitt Norrland genom ordförande Gun Fahlander kritiserar Skogsstyrelsen för dess åsikt om älgstammens storlek. Kritiken riktar sig mot att Skogsstyrelsen vill att älgstammen halveras.

Jag talar inte för Skogsstyrelsen utan endast för mig själv som enskild skogsägare och jägare. Som skogsägare bedriver jag näringsverksamhet och som jägare utövar jag en hobby. För mig som skogsägare har älgens betesskador betytt att i tallföryngringar är tallar så skadade att de inte duger till sågtimmer utan endast till massaved med lägre betalning. Dessutom blir tillväxten lägre.

Det är för mig självklart att prioritera näringen före hobbyn. Hur då? Jo, genom att i alla möjliga sammanhang verka för att minska älgstammen.

Som det står i artikeln har gran planterats på tallmarker för att minska riskerna för älgskador. Det har även jag gjort. I mitt fall kommer näringsverksamheten i konflikt med hobbyverksamheten. Det är för mig självklart att prioritera näringen före hobbyn. Hur då? Jo, genom att i alla möjliga sammanhang verka för att minska älgstammen. Faktiskt har jag sagt samma som Skogsstyrelsen, ”halvera älgstammen” och utvärdera om det räcker. 

Nu verkar det som att Jägareförbundet förnekar älgskadorna eller i vart fall vill förminska dess effekter. Därför har jag sagt upp mitt medlemskap i Jägareförbundet och gått in i Jägarnas Riksförbund, som är en intresseorganisation som mer passar jagande markägare.

Lars Westin

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel