Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skogsägare anmäld för olovlig avverkning

En skogsägare i Härnösand har anmälts till åklagare för en stor olovlig avverkning i Örnsköldsvik. Det handlar om totalt 25,3 hektar.

Det är Skogsstyrelsen i Örnsköldsvik som gjort anmälan, och så här säger skogskonsulent Anders Engström:

- Det här är en väldigt stor avverkning utan anmälan. Bestämmelserna är sådana att man måste anmäla all slutavverkning till Skogsstyrelsen som överstiger 0,5 hektar, redovisar Engström.

Avverkningen har gjorts nordväst om Örnsköldsvik under tiden 3 juli 2006 - 10 augusti 2007. När Skogsstyrelsen gjorde en rutinkontroll med hjälp av satelitbilder upptäcktes avverkningen, och för att vara på den säkra sidan gjorde man ett så kallat fältbesök i slutet av april i år och då fick man bekräftat att allt inte stod rätt till.

Det handlar alltså om en kalavverkning, eller som det heter på fackspråk, föryngringsavverkning, vilket betyder att markägaren måste plantera och i vissa fall markbereda den avverkade ytan.

- Det är åklagare och polis som nu ska utreda det här, påpekar Anders Engström.

Oavsett utfallet av den utredningen så måste Skogsstyrelsen hålla ett öga på avverkningsplatsen eftersom en återplantering måste göras inom tre år.


EGON SUNDLÖF
070-662 27 53