Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skogen har en viktig roll i utvecklingen mot ett hållbart samhälle

Med rätt hänsyn tagen borde det vara möjligt att ha ett livskraftigt skogsbruk och samtidigt skapa möjligheter för nya former av energiförsörjning.

Åke Wikström, ordförande i Nipakademin, efterfrågar i ett öppet brev till Skogsstyrelsen den 23 januari en analys av konsekvenserna för skogsbruket av den vindkraftsutbyggnad som planeras i Norrland.

När det gäller vindkraftutbyggnaden i Sverige är det Energimyndigheten som är ansvarig myndighet och en utredning av detta slag ligger inom deras område, även om vi från Skogsstyrelsens sida självfallet kan bistå med kunskap inom det skogliga området.

Skogsstyrelsen menar dock att skogen har en viktig roll i utvecklingen mot ett hållbart samhälle, vilket bland annat innebär att det ska vara möjligt att förena olika näringar på den svenska skogsmarken.

Ser man till Energimyndighetens senaste uppdatering av mark- och vattenområden i Sverige som är angivna som riksintresseområden för vindbruk, visar denna att dessa områden utgör drygt 1,5 procent av Sveriges yta inklusive svenskt vatten. Med rätt hänsyn tagen borde det vara möjligt att ha ett livskraftigt skogsbruk och samtidigt skapa möjligheter för nya former av energiförsörjning.

Det är också värt att framhålla att genom skapandet av så kallade kreotoper, små anlagda naturmiljöer, kan naturmiljöer gynnas och återskapas i vindkraftsparker. Skogsstyrelsen har tagit fram förslag på hur sådana kan skapas för en vindkraftspark i Västerbotten. Det kan exempelvis vara åtgärder som gynnar miljövärden i lövskog, tallskog, granskog och vattenmiljöer, kulturvärden eller rennäringen.

Staffan Norin

Regionchef Skogsstyrelsen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel