Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skog för 800 miljoner rök i stormen

Annons

Skog för i storleksordningen 800 miljoner kronor vräktes omkull under stormens härjningar i Sydsverige, enligt Skogsstyrelsens uppskattningar.

Nu börjar det farliga arbetet med att röja upp.

Bland Södra skogsägarnas medlemmar beräknas ungefär en miljon kubikmeter virke ha rasat ned, i hela Götaland mellan en och en halv och två miljoner kubikmeter.Det kan jämföras med de cirka 75 miljoner kubikmeter som blåste omkull under stormen Gudrun 2005.

Nu måste skogsägarna själva inventera sin skog och ta kontakt med oss så att vi snabbt får bort virket ur skogen, säger Södras informationschef Magnus Berg till TT.

Enligt honom åsamkade stormen de största skadorna på skog i södra Halland, Kronobergs län, Blekinge och norra Skåne.

Men inte värre än att uppröjningen kan skötas inom vår ordinarie verksamhet. Dock är uppröjning av vindfällen betydligt jobbigare och tar mer tid än vanlig avverkning. Det är också ett farligt arbete.

Enligt Klas-Åke Sibbgård, inspektör på Arbetsmiljöverket, är klämskador vanligast.

Man hamnar mellan två träd eller blir liggande under en rotvälta, säger han till TT. I samband med röjningen efter Gudrun skedde ett antal dödsolyckor. Det är viktigt att inte jobba ensam, inte stressa och tänka efter noga innan man kapar en stam.

Virket som tas om hand blir både timmer och massaved. Virkesvärdet är cirka 500 kronor per kubikmeter och massavedens värde cirka 300 kronor.

Magnus Berg:

Grovt räknat kan man nog räkna med ett snittvärde på 400 kronor per kubikmeter.

Under kvällen var fortfarande nästan 5 000 av Eons kunder utan el på grund av stormen. Mer än 2 000 kunder var utan sin fasta telefoni. För de kunder som drabbats av längre elavbrott än tolv timmar betalar Eon ut avbrottsersättning.

Det är de fallen som ligger längst ut på linjen. De sista som får ström kommer att få det i slutet av veckan, säger Mattias Hennius, presschef på Eon.

I Danmark slog stormen Simone vindrekord med en vindstöt på hela 53,5 meter i sekunden - 193 kilometer i timmen - på ön Als i Lilla Bält. Det är den kraftigaste vindstöt som hittills uppmätts i landet, uppger Danmarks meteorologiske institut (DMI).

Enligt uppskattningar av de danska försäkringsbolagen har minst 100 000 danskar råkat ut för egendomsskador under stormen, företrädesvis på hus, bilar och cyklar.

Mer läsning

Annons