Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SKL säger inte upp vårdavtal

SKL säger inte upp löneavtalet med Vårdförbundet och dess 85 000 sjuksköterskor.

Båda parter har möjlighet att säga upp avtalet. Vi har diskuterat med våra medlemmar och vi har inte fattat beslut om att säga upp avtalet, även om det ligger på en hög nivå, säger Anders Knape, ordförande för Sveriges Kommuner och Landsting (SKL).

Det tredje avtalsåret, det som SKL hade kunnat säga upp, ger tvåprocentiga löneökningar 2010.

Det var i oktober som SKL väckte frågan om att eventuellt säga upp avtalet eftersom arbetsgivarna ansåg att avtalet var för dyrt i rådande kristider.

Och rent ekonomiskt tycker Ingela Gardner Sundström, SKL:s förhandlingsdelegations ordförande, att avtalet är för dyrt. Men det finns andra ingredienser som ändå vägde över för att behålla avtalet.

Det pågår en hel del bra processer med Vårdförbundet regionalt och lokalt, säger hon till TT.

Att bryta avtalet skulle då skapa onödig oro.

Men Ingela Gardner Sundström ser en risk i att andra fackförbund, som till exempel lärarna och LO-förbundet Kommunal, kan komma att använda sjuksköterskornas löpande avtal som ett golv.

Vi får ta den risken helt enkelt, säger hon.

Kerstin Sjöström, förhandlingschef för Vårdförbundet, är nöjd med SKL:s besked.

Vi har ju länge jobbat för den här nivån och den är inte orimlig. Nu ska vi jobba vidare med den lokala lönebildningen, säger hon till TT.

TT: Får SKL:s beslut några konsekvenser för avtalen på den övriga arbetsmarknaden?

Den här nivån på två procent som SKL nu accepterat tror jag inte kommer störa den övriga arbetsmarknaden eller skapa några förväntningar åt varken det ena eller andra hållet, säger Kerstin Sjöström.