Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skjuten svenska gav bra respons

Annons

Den skottskadade svenska missionären Birgitta Almeby, 71, gav bra respons när läkarna i dag väckte upp henne. Hon sövdes senare igen på grund av medicinska skäl.

Almeby hotades bara några dagar före dådet.

Per-Olof Malmström - ordförande i pingstförsamlingen i Köping, som skickat ut Birgitta Almeby till Pakistan - säger att läkarna på sjukhuset i Lahore väckte upp henne under tisdagseftermiddagen.

Hon gav bra respons och man kunde se att hon inte var förlamad i armarna. Men lungkapaciteten är fortfarande begränsad så när man hade fått de svar man ville ha valde man att söva ner henne igen av medicinska skäl. Vad det verkar så går det ändå åt rätt håll och den livshotande delen verkar vara över, säger Malmström till TT.

Hon säger att församlingen framöver får ta ställning till när Almeby ska kunna tas hem till Sverige.

Församlingen har också en svensk familj på två vuxna och fyra barn utsända till huvudstaden Islamabad. Där har Malmström haft rådslag med svenska UD och tills vidare får familjen stanna i Pakistan.

Det är lugnare i Islamabad, som också är en stad som är lättare att kontrollera för myndigheterna än vad Lahore är.

Almebys församlingskollega Griffen Barkat säger också att missionären hotades så sent som för några dagar sedan.

Det var några män som misshandlade hennes vakt och sade att de skulle återkomma för att lära henne en läxa. Men det verkar inte som hon förstått hur allvarligt det hotet var.

Hon sköts i går av en ensam motorcyklist i Lahore.

Sten Widmalm, professor vid Uppsala universitet, är inblandad i ett forskningsprojekt om politisk tolerans just i Lahore.

Det är alldeles uppenbart att det finns en stor kluvenhet när det gäller vilka rättigheter olika minoriteter ska ha. Klyftorna i det pakistanska samhället verkar gå djupare än vi trodde. Punjab (där Lahore är huvudstad) var för 10 år sedan ganska befriat från den typen av våld men nu har det sekteristiska och religiöst extremistiska våldet ökat.

Sten Widmalm vill inte spekulera i om 70-åringen angreps för att hon är västerlänning eller kristen missionär.

Det kan räcka med en av de två för att bli attackerad. Det är väldigt svårt att vara kristen, hindu eller ahmadiyya (en sekt som anser sig vara muslimsk men som enligt den pakistanska konstitutionen inte får kallas muslimsk) i det här området.

Det främsta skälet till att västerlänningar angrips av muslimska fundamentalister är de spända relationerna mellan Pakistan och USA och framför allt det stora antalet amerikanska drönarbombningar i Pakistan, enligt Sten Widmalm.

Griffen Barkat bekräftar att situationen för kristna och andra minoriteter har blivit mycket värre.

Det blir sämre och sämre hela tiden. Förföljelsen av kristna har ökat och många kyrkor har vandaliserats eller bränts ner. Islamisterna ger kristna tre alternativ: omvänd er till islam så får ni skydd, fly härifrån när ni vill eller var beredda på att bli dödade. Det beskedet har flera pastorer och kyrkor fått.

Griffen Barkat säger att han försöker tänka bort hoten för egen del.

Man måste försöka förtränga det där annars blir man förlamad av rädsla. Men vi var omkring 200 personer från församlingen utanför sjukhuset i går och många var skrämda. Flera av systrarna grät av rädsla samtidigt som de bad för hennes liv.

Utrikesdepartementet och den frikyrkliga församling som kvinnan tillhör fortsatte att följa utvecklingen.

Enligt uppgifter från i går kväll var kvinnan på bättringsvägen efter en lyckad operation. Kvinnan övervakades under natten av vakter eftersom det är oklart om det rör sig om en riktad attack.

Mer läsning

Annons