Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bredbypojken om husbygget, att bli pappa och äktenskapet med Sara: ”Utan henne hade det inte blivit något alls”

Många känner Bredbynsonen Fredrik Lindström som skidskytt men bakom namnet och titeln finns även ett liv som sambo och småbarnspappa, något han själv menar förändrat honom mycket.

Annons

Skidskyttekarriären tog fart när han som 13-åring testade påden nybyggda skjutvallen hemma i Bredbyn och sedan 2009 har Fredrik Lindström varit gjuten i det svenska skidskyttelandslaget. Just nu är han mitt uppe i försäsongsträningen som innehåller allt från barmarksträning hemma i Örnsköldsvik till läger med landslaget runt om i Europa.

Fredrik Lindström är på resande fot under stor del av året och får både stå ut med kyla och längtan efter dottern Rut.

Men sommaren ger även Lindström kvalitétstid med familjen, något det inte blir i överflöd under säsongens gång.

– Ja, jag har ju en dotter, Rut, som växer och utvecklas ochman missar ju en del av det. Det kan vara lite jobbigt i perioder, absolut.

Hur klarar man det?

– Man får tänka att man valt det, både jag och min fru Sara. Och tänka att ska jag vara med och tävla måste jag resa, både under säsongenoch på försäsongen. På så sätt fungerar det, att man vet förutsättningarna.

Lindström är som nämnt född och uppvuxen i Bredbyn medan Sara är från Örnsköldsvik. Sedan en tid tillbaka är paret bosatta i en lägenhet i stan och har sedan två år tillbaka dottern Rut tillsammans. Lindströms familj bor kvar i Bredbyn och Saras finns runt hörnet hemma i Ö-vik.

– Det känns såklart bra när jag är ute, att Sara och Rut hardet bra med närhet till våra båda familjer. Det fungerar bra, säger han och fortsätter:

– Sen är Sara jättesupportande, så det känns självklart jättebra och annars hade det inte gått. Förhoppningen är att de sedan ska kunna hänga med mer i framtiden, att de är på plats på tävlingarna. Man gör ju liksom hela satsningen tillsammans med familjen.

Hur mycket på ett ungefär är du borta under säsongen?

– Vintertid är jag borta ungefär 2,5-3 veckor på tävling, sen är man hemma 1,5-2 veckor och sedan samma sak igen. Så från december tillmars ut är man borta betydligt mer än vad man är hemma, det är den perioden somär intensiv, säger han.

LÄS OCKSÅ: Bredbypojkenom den tunga säsongen, tränarbytet och OS-satsningen: ”Klart jag drömmer ommedaljer” (Del 1 av 2)

Paret träffades unga och har nu varit tillsammans i hela 11 år. 2012 gifte de sig i Anundsjö kyrka och 2014 kom alltså dottern Rut.

– Jag och Sara har alltid hängt ihop. Hon höll också på endel med skidor när hon var yngre. Så skidintresset är stort och hon har hela tiden vetat vad det handlar om, det blev liksom ingen chock.

Hur stor del i din framgång skulle du säga att hon har?

– Jättemycket! Någonstans så ger hon mig förutsättningarna för att jag ska kunna hålla på. Hade det varit sura miner och att hon inte kunna förstå vad som krävs så hade det inte blivit något alls. Det är en förutsättning och jätteviktigt, så där är jag lyckligt lottad att ha henne som stöd.

Fredrik Lindström menar att han genomför sin satsning tillsammans med hela familjen och tackar för stödet han får hemifrån.

Säsongen som gick blev inte riktigt så framgångsrik som Lindström hade hoppats på och han erkänner att det bitvis var väldigt jobbigt och i synnerhet att då vara borta från familjen.

– Det är klart att när resultaten inte kommer och man inte vet hur man ska göra för att vända det, när man i frågasätter om man ska vara kvar och tävla eller åka hem och träna och komma igen senare diskuterar vi det. Blev en del såna diskussioner i fjol och hon sa alltid ”nej kör”, säger han och fortsätter:

– Hon tror ju på mig och ser inget som långt borta utan uppmanar mig alltid att köra på. Och detär skönt, då känner man sig taggad och så ger man det en chans. Hade hon sagt att jag skulle komma hem hade jag kanske vikt ner mig, men hon är alltid såklar med att jag ska satsa.

Att bli pappa måsteha kastat om allt en aning – hur har det förändrat dig?

– För mig har det blivit lättare att ha på och av. Att vara pappa och att vara skidåkare och att lägga fokus på rätt ställe. Rut är huvudfokus mellan träningarna, då ser jag bara till henne och när jag tränar såkör jag fokus 100%, då är det min tid och då prioriterar man det.

– Jag tror på så sätt att man kan hålla sig mer fokuserad, i stället för att leva skidåkare jämt så kan man separera det och vara pappa och skidåkare för sig.

Ser du en framtidaskidskytt i Rut?

– Haha, det får vi se. Hon kanske är less på skidskytte innan hon ens börjat, skrattar han och forsätter:

– Men ja, hon har ju redan ett par skidor trots att hon baraär två år, så lite utstakat är det väl men jag har inte tänkt skrämma henne med massa skidåkning, hon får välja själv.

När Lindström nu i sommar inte står på ett par rullskidor eller ägnar sig åt att nöta skytte gillar han att åka och bada tillsammans med dottern. Mycket tid läggs också på familj och vänner – och han håller sig helst hemmavid.

– Vi var iväg på solsemester i april, så jag har som ingenlängre semester nu under sommaren utan det blir vilodag någon gång i veckan ochdå försöker vi att hitta på något. Men vi håller oss här omkring om jag fårbestämma eftersom jag reser så mycket så är det mest avkopplande att hålla sighemma.

Och mer avkopplande kommer det att bli. I nuläget bor paretsom nämnt i en lägenhet men det är på väg att förändras då man köpt en tomt ochär mitt uppe i planeringen av det kommande husbygget.

– Ja, vi har köpt en tomt och ska nu bygga ett hus ute i Norrvästansjö, så om vi tar en intervju om ett år då bor vi nog där, ler han.

Avslutningsvis då…Trots det härliga vädret, på en tiogradig skala – hur mycket längtar du till att stå där på vallen i Östersund när det är dags för den första världscuptävlingen?

– Ja, sommar i all ära men det är väl en nia... Känner mig jättesugen på en ny säsong! Än är jag väl inte riktigt där och fullt förberedd, men det känns som att jag är på god väg.

Mer läsning

Annons