Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bredbypojken om den tunga säsongen, tränarbytet och OS-satsningen: ”Klart jag drömmer om medaljer” (Del 1 av 2)

Han debuterade i svenska skidskyttelandslaget 2009 och har sedan dess varit ett namn att räkna med. Fjolårssäsongen gick inte riktigt som tänkt och nu tar Fredrik Lindström nya tag med blicken mot OS 2018.

Annons

Det var i början av 2000-talet som allt började när det byggdes en skjutvall hemma i Bredbyn. 13-åriga Fredrik Lindström, som då redan börjat med skidor, blev nyfiken och provade. Därefter har det rullat på och på meritlistan finns såhär långt två individuella VM-brons, fyra pallplatser i världscupen och två olympiska spel.

Och mer ska det bli. Siktet är nu inställt på kommande säsong, om än med en liten blick kikandes mot OS i Pyongyang 2018. Så kommande säsong blir med andra ord viktig – för både kropp och knopp. Mycket eftersom han också närmast kommer från en säsong som inte riktigt gick som planerat.

– Den blev inte riktigt som jag tänkt mig i fjol och jag hade hoppats på mer resultatmässigt. Det var tungt och frustrerande, att det aldrig riktigt lossnade. Man går ju och hoppas hela tiden att det ska göra det, men det ville sig liksom inte, säger han och fortsätter:

– Det var väl en kombination av att jag fick ganska många avbrott under säsongen med förkylningar och annat. Det var som att när jag kände att jag var på väg tillbaka blev jag sjuk igen.

Fredrik Lindström  på höghöjdsläger i Österrike 2014.

Ovanpå det gick inte heller det stående skyttet som han ville och när det väl kom tävlingar där åkningen gick bättre räckte han ändå inte till.

– Ja, det blev att om jag väl åkte tillräckligt snabbt så sköt jag ofta någon bom i stående och det var frustrerande eftersom jag vill vara på en högre och jämnare nivå än vad jag var förra året.

Varför svajade det stående skyttet tror du?

– Det satte sig i huvudet samtidigt som det blev mindre skytteträning förra året jämfört med för två år sedan, när jag tog ett stort kliv framåt och höjde min träffprocent rejält. Men jag har lärt mig av det och ska lägga manken till i sommar igen.

– Jag är ju en duktig skytt, men om man ska vara på den högsta nivån måste man vara riktigt drillad där också.

Dock gick inte säsongen till historien som helt misslyckad utan Lindström avslutade starkt och åkte hem guld i både sprint och jaktstart i under SM i Sollefteå.

– Det var jätteroligt. Det var det som på något vis räddade säsongen och jag fick avsluta med en bra känsla. I sista VM-tävlingen och under sista månaden av världscupen började jag känna igen mig själv igen. Så om jag kan starta kommande säsong så, så vore det jättekul.

Efter mästerskapet i Sollefteå väntade sedan några veckors ledigt med familjen innan uppladdningen inför kommande säsong drog igång igen den 1 maj. Sedan dess har han tillsammans med sin nya tränare, Ö-vik bekantingen Niclas Grön, fokuserat på bland annat uthållighet och explosivitet.

– Det har gått bra och jag har fått känna att det går framåt på vissa plan som vi jobbat med. Största skillnaden är i tekniken där jag har blivit explosivare, jag får ut mer kraft i skidåkningen eftersom jag nu ska åka”lite större”.

Hur kom det sig att du bytte tränare?

– Eftersom det gick lite si och så förra säsongen började jag fundera på vad jag skulle göra för att ta ett steg uppåt igen. Samtidigt var jag också nyfiken på att testa ett annat träningsupplägg och hade då Niclas i bakhuvudet.

– Han har dessutom erfarenhet av att träna sprintåkare och kan den delen vad gäller att bli bättre, så jag lyssnar nyfiket och tycker att det känns jättebra såhär långt.

Fredrik Lindström tillsammans med nye tränaren Niclas Grön.

Precis som under de senaste åren är Lindström gjuten i det svenska skidskyttelandslaget även kommande säsong och i sommar är det gemensamma läger som står på schemat. I regel blir det en gång i månaden och försäsongen började med en vecka på Cypern i maj. Senast kommer han från en sejour i franska alperna.

– I alperna tränade vi på uppförsåkning i olika faser. Framåt nu väntar nu tävlingar i Norge vilket är lite av sommarens höjdpunkt då man får möta internationellt motstånd. Sedan ska vi i början av augusti åka i skidtunneln i Torsby också.

– Man märker att träningen blir mer tävlingslik ju närmre säsongsstart vi kommer.

Under Lindströms år i landslaget har det dock hänt en hel del. Sedan 2009 är det ett antal ”stora” svenska namn som valt att lägga skidor och gevär på hyllan. På herrsidan gjorde både Carl-Johan Bergman och Björn Ferry det efter OS i Sotji 2014 och på damsidan lade Anna-Carin Zidek och Helena Ekholm av 2011 respektive 2012.

– Det visade sig väl på resultaten att vi som land inte är lika högt upp i nationscupen längre. Vi hade ju några riktiga superstjärnor under några år och det tar tid att ersätta. Men nu har det blivit en liten omstart och vi har många duktiga juniorer som är på gång att bli världsåkare.

Kände du att förväntningarna på dig ökade när Bergman och Ferry valde att avsluta sina karriärer?

– Jag märkte att det blev mer fokus på mig än vad det varit tidigare. Att media bevakade mig närmare och det blev också frustrerande när säsongen inte flöt på som man vill. Då ska man stå där och försöka förklara att man vill mer än vad det går och det var jag inte riktigt van att hantera.

Fredrik Lindström under en världscuptävling 2015.

Vad gäller målsättning inför kommande säsong erkänner Lindström att han ännu inte satt upp någon sett till resultat. Huvudmålet är att, tillskillnad från fjolårssäsongen, känna sig fräsch och komma upp i den nivån han vet att han kan vara på.

– Jag vill komma in i denna säsong och känna att jag har den rätta farten. Nyckeln blir att träffa rätt med formen och få vara med i matchen från start.

– Detta blir en rolig säsong på så sätt att det är VM i Hochfilzen i Österrike, plus att vi ska åka iväg till Pyongyang med landslaget och får då en chans att se kommande OS-arenan.

Hur mycket tänker du på OS 2018?

– Väl så mycket! Mycket av satsningarna är ju med sikte mot OS egentligen. Så även om säsongen som kommer är jätteintressant tänker jag mycket på säsongen efter också, säger han och fortsätter:

– För självförtroendet vore det självklart optimalt att ha en bra säsong med sig inför OS-säsongen.

Med två olympiska spel i ryggen där han blev sexa på masstarten i Sotji och fyra på stafetten i Vancouver vågar Lindström nu även drömma om medaljer i Sydkorea.

– Visst är det så, det är klart det finns i huvudet.

Med Bergman och Ferrys uttåg efter Sotji färskt i minnet – har du några planer på att sluta efter Pyongyang?

– Nej, något slutdatum finns inte. Sen är det klart att det är långt med fem år till nästa OS efter Sydkorea… Men det som lockar efter Pyonyang är att VM spelas i Östersund 2019 och det känns helt självklart att vara med på.

– Så nog ser jag en karriär efter OS 2018 allt, säger Lindström med ett leende.

Fredrik Lindström, som numera är bosatt i Örnsköldsvik, vill ta revansch på fjolårssäsongen.

Kuriosa: ”Bredbypajken”är Fredrik Lindströms användarnamn på Twitter.

Mer läsning

Annons