Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skeptisk till Kabeko Krafts mätningar: "Rena blåsningen att satsa på olönsam vindkraft"

Angående ”100 vindkraftverk på gång i Ångermanland: "Galet mycket bättre vind än på många andra platser”, nyhetsartikel 19 oktober.

Enligt företaget Kabeko Kraft AB har man mätt ”galet mycket bättre vind i Västernorrland än på många andra platser”.

Jag vet inte var eller när mätningarna skett, men det stämmer inte med den bild man får av SMHI:s mätningar, eller vad som är rimligt med hänsyn till de naturliga förutsättningarna. Det blåser bäst vid kuster och i slättland och sämst i kuperad, skogklädd terräng.

Kabeko hävdar att lönsamhet kräver en höjd på 200 meter. Men högre och större verk ökar störningarna samt påverkan på landskapsbilden. Detta bryr sig varken myndigheter eller domstolar om (länsstyrelser och Naturvårdsverket som ska bevaka miljöfrågorna har samtidigt i uppdrag att underlätta för vindkraften). De ignorerar kunskapsläget och lagstiftningen och försöker inte ens försvara sina beslut.

■■ FÖR PLUSKUNDER: Sollefteå positiv till vindkraft i Östergraninge – godkänner park med 28 kraftverk

Sollefteå kommun har beviljat tillstånd till vindindustrier som påverkar större delen av kommunens yta, utan ett enda utredningsunderlag eller någon giltig översiktsplan. I samband med att en plan äntligen presenterades hävdades i Tidningen Ångermanland att nu skulle man bli restriktiv. Vid första kommunfullmäktigemötet efter artikeln beviljades tillstånd för det i artikeln nämnda Storhöjden.

Översiktsplanen beskriver allehanda hypotetiska risker, men inte ett ord om alla de högst reella risker som vindkraft medför (buller, stranderosion, iskast, vältande torn, skogsbränder och annat). Oavsett höjd på verken lär det inte bli någon lönsamhet. Artikeln nämner Rödstahöjden i Sollefteå.

I Tidningen Ångermanland kunde vi i juni 2015 läsa att Eskilstuna kommun storsint förärade sin fattiga kusin i Norrland en vindindustri. Det tog inte lång tid förrän Eskilstuna drog sig ur förlustaffären och efterträddes av Rödstahöjden Vindkraft AB, vilket gick i likvidation i december 2016.

■■ DEBATT: Kritisk röst om Sollefteås vindkraftsutbyggnad: "Kommunen exploaterar det mesta som går"

Eskilstuna har också dragit sig ur samägda Samkraft, där Gävle kommun riskerar att få gå in med runt 200 miljoner för att undvika likvidation. Över hela landet haglar konkurserna, trots stora subventioner.

Var finns lönsamheten? Ju mer vindkraft som byggs desto sämre lönsamhet, och anslutningen av vindkraft har redan höjt nätkostnaden i Ångermanland. Bli inte förvånade om vi så småningom har en fördubblad nätkostnad. Satsningen på vindkraft har medfört att Sverige närmar sig Europatoppen beträffande elkostnader. Vi måste numera subventionera den elintensiva industrin.

■■ INSÄNDARE: "Ingen utbyggd kärnkraft och vindkraft som ger några procent – hur löser vi Sveriges energibehov?"

Oavsett om det blåser galet mycket är svenska folket blåst av en galen satsning på vindkraft – Baggböleri 3.0.

Den obegripliga satsningen på vindkraft kan kosta svenska folket ett par tusen miljarder kronor.

För det får vi el som är dyrare och mindre tillförlitlig, fördärvad livsmiljö för människor, fåglar och djur, ökade koldioxidutsläpp, sämre effektivitet och ökat slitage för vattenkraften, ökad erosion och försämrad livsmiljö i älvar och älvdalar och så vidare.

Per Fahlén

■■ För fler insändare, klicka här.

■■ Läs och kommentera insändare på Ordet fritts Facebooksida .

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel