Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skeppsgrav vid Skeppsmalen intressant att besöka

Man får backa tiden till minst 800-1050-tal och det är verkligen länge sedan. Det var vikingatid och vikingar drog med sina skräckinjagande skepp längst kusterna och rövade och tog åt sig. De hade med åren upptäckt att det fanns gravfyndigheter inte så långt från Örnsköldsvik.

Jag har en förtjusning att se och besöka historiska platser där människor levt och bott. Därav begav vi oss, min syster och jag, till det stället innan Skeppsmalen där jag annars brukar ligga och sola mig. Det är så rofullt att ligga här och höra havets brus mot slipad häll. Vi gick ett par hundra meter in i skogen. Varför skulle människor begrava sina nära och kära just här? Men man vet att landhöjningen stiger varje år några centimeter eller millimeter. Då var kusten mycket närmare, den gick ända hit där vi stod.

Man har på senare decennier gjort fynd med skepp som begravts. Någon betydelsefull vikingahövding kanske ligger här. Det var väl kanske deras hyllning i hans stam som ville hylla honom att han använde skeppet dit han kom med stora hav. Det är inte lätta stenar, av bilden att döma men de var många som drog och baxade dessa stenar och formade det som ett skepp. Området är klappersten men det har havet stött och rullat. Det har ju myntats ett namn, Djävulens åker, där ingen växtlighet är möjlig.

Det är alltid intressant åtminstone för mig att besöka de platser där de verkat en tid för mycket länge sedan.

Nils-Åke Eklund

Näraskribent

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel