Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skellefteå kommuns kostnader för arenan

I ett inslag i Västerbottensnytt den 15 november sägs det att Skellefteborna betalar mest av alla för sitt hockeylag, 27 miljoner per år eller 401 kronor per person

Annons

Grunden för denna beräkning (som dessutom är felräknad) är en jämförelse som Örnsköldsviks kommun gjort där man mycket grovt begärt in kommunala kostnader för arenor. Vi redovisade vår kostnad på 22 miljoner kronor sedan lade man även dit sponsring från Skellefteå Kraft och kom fram till den summa som nämns i inslaget.

I de 22 miljonerna räknas kostnaderna för hela arenakomplexet som förutom A-hallen, där Skellefteå AIK tränar och spelar sina matcher, även innefattar en friidrottshall, klättervägg, boulderrum, ungdomshall och curlinghall. Men detta framgår inte i sammanställningen utan man tar hela summan och påstår att det är betalning för hockeylaget.

Om man renodlar kostnaden för A-hallen som den egentliga debatten handlar om så är Skellefteå kommuns kostnad cirka 12 miljoner per år inklusive ränta och avskrivning vilket är 166 kronor per invånare.

Nästa fråga blir då är dessa 12 miljoner ett renodlat stöd till Skellefteå AIK:s A-lag som det presenteras i inslaget eller används arenan av fler?

Skellefteå AIK:s A-lag hyr knappt 17 procent av tiderna i A-hallen. De stora nyttjarna är skolan sedan hyrs den ut till AIK:s ungdomsverksamhet, SK Lejon, andra föreningar och evenemang. Under denna säsong så har vi bl.a. Jerry Williams Farewell Show, Jesus Christ Superstar, Körmanifestationen, Euro Mine Expo inbokade. Totalt under förra säsongen hyrdes arenan av 18 olika huvudmän.

Daniel Ådin

Fritidsnämndens ordförande

Leif Gustafsson

Fritidschef

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel