Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skelettkvinnan släpps ur häktet

Annons

Den 37-åriga kvinna som åtalats för att hon haft en mängd delar av skelett från människor i sin lägenhet släppts efter beslut i tingsrätten i dag.

Hon är dock fortfarande misstänkt för brott enligt rätten.

I sin plädering tidigare i dag yrkade åklagaren, Kristina Ehrenborg-Staffas, på att kvinnan bör dömas till fängelse. Enligt henner bör straffet ligga i övre delen av den skala som gäller för brott mot griftefrid. Maxstraffet är två års fängelse.

Ehrenborg-Staffas hänvisade i synnerhet till att kvinnan, enligt hennes uppfattning, utfört sexuella handlingar med delar av skelett. Detta är att behandla mänskliga kvarlevor "skymfligen", som lagtexten om griftefridsbrott talar om.

Jag kan inte tänka mig något mer skymfligt, sade åklagaren och syftade på de handlingar hon anser att 37-åringen utfört.

Åklagaren vill också att den åtalade ska genomgå en stor rättspsykiatrisk undersökning.

Kvinnan hävdar att hennes samlande inte varit brottsligt. Hon nekar till att ha utfört sexuella handlingar med mänskliga kvarlevor.

Att hon haft många delar av skelett i sin lägenhet är däremot ställt utom allt tvivel. Men 37-åringens advokat, Annika Stanislaus, anser inte att detta i sig är ett brott mot griftefriden.

Lagtexten talar om "lik", inte om "skelett". Ett lik är ett kropp med hud, hävdade Stanislaus i sin slutplädering inför tingsrätten.

Advokaten yrkar på att kvinnan endast döms för vapenbrott, vilket hon erkänt.

Göteborgs tingsrätt beslutade att kvinnan ska släppas ur häkte i väntan på dom. Hon är dock enligt rätten fortfarande, på sannolika skäl, misstänkt för griftefridsbrott.

Domen meddelas den 17 december.

Mer läsning

Annons