Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skattesmäll drabbar miljonvinnare i tv

En man i Ådalen, som deltagit i ett tv-program, har drabbats av en rejäl skattesmäll. Han har påförts en miljon kronor i inkomstskatt och får dessutom betala 40 procent extra i skattetillägg. Möjligen beroende på en felaktighet som begicks av tv-bolaget.

Bakgrunden till tvisten om skatten är att mannen för ett par år sedan medverkade i ett tv-program av dokusåpakaraktär som innehöll en form av spelmoment. Där fick han en miljon kronor i betalning. Arbetsgivaren lämnade dock ingen inkomstuppgift om detta, vilket brukar vara det normala.

Inte heller anmälde han själv några inkomstuppgifter från sin medverkan i programmet. Skatteverket anser dock arbetsgivaren fattat ett avtal med mannen om en projektanställning under programserien och då är inkomsten skattepliktig.

Mannen själv har redan överklagat beslutet en gång. Han påpekade dessutom att pengarna han fått var redovisade och redan beskattade och att han därför inte trodde att de skulle behöva redovisas en gång till.

Ersättningen han fick för programmet aviserade han till ett aktiebolag, utan att ta upp inkomsten från sin medverkan i tv på inkomstdeklarationen.

Skatteverket har därför i sitt omprövningsbeslut kommit fram till att han lämnat oriktiga uppgifter och därför också ska betala 40 procent i skattetillägg på den skatt han drabbas av för miljoninkomsten på tv.

Ådalsbon är dock inte ensam om att ha drabbats av skattesmällen. Enligt Dagens media har tv-bolaget uppmanat sina deltagare att skicka in fakturor på sin vinst via ett bolag istället för att få ut den som lön. Det skulle innebära att produktionsbolaget slapp betala sociala avgifter.

Läs mer i torsdagens TÅ
ANDERS LIDÉN
070-316 84 92


Webbredaktör
MADELENE HOLMGREN
070-650 31 67