Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skatteavdrag gör festkockar populära

Annons

Intresset för en inhyrd kock som avslöjar hemligheten bakom en perfekt vispad aioli på festen, ser ut att öka. Kostnaden för kalaset kan dras av på skatten och fenomenet sprider sig utanför storstan.

Jag tror inte det var avsett att man skulle använda rut på det sättet. Men det klart att de som har råd använder tjänsterna om det finns möjlighet. Avdraget gör att det går ekonomiskt för fler, säger Pim van Dorpel, ombudsman på Hotell- och restaurangfacket.

Framförallt är det i större städer som etablerade företag hyr ut kockar till privata fester. Men även på mindre orter hyr restauranger ut personal för att laga mat med gästerna.

Vissa saker måste man ha praktisk handledning för att lära sig. För att vispa ihop en aioli snabbt måste man veta vad som ligger bakom, säger Michael Hansen, kock som hyrs ut från Brännlands Wärdshus i Umeå.

Arbetsmiljön i hemmaköken skiljer sig från restaurangen, men än har facket inte fått några klagomål.

Risker man bedömer på arbetsplatser är ofta sådant som ger skador efter lång tid. Det här blir en annan riskbedömning, säger Pim van Dorpel.

Alldeles för många kockar kan dock ställa till det.

Tio personer hemma i ett kök kan bli lite stökigt, säger Hansen.

TT: Vad är vanligaste nybörjarfelet?

Koka för länge och steka för hårt.

Mer läsning

Annons