Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skärpta kontroller på Arlanda

Annons

Passagerare som ska flyga från Sverige till USA kommer att få gå igenom skärpta säkerhetskontroller, i samband med att de stiger ombord. Det har Transportstyrelsen, som kommer med direktiv till Luftfartsverket och svenska flygbolag som SAS, beslutat under eftermiddagen.

Det är på uppmaning från den amerikanska myndigheten TSA, Transport Security Administration, som de extra kontrollerna genomförs.

Vi gör det här på förfrågan från USA och det finns alltså ingen ökad hotbild i Sverige, säger Anders Lundblad, presschef på Transportstyrelsen.

TT: Vad innebär det här rent konkret för dem som ska resa till USA?

Det kan ta lite längre tid när 200-300 passagerare ska kontrolleras en extra gång, så det kan vara bra att komma i god tid.

För SAS, som flyger till Chicago och New York från Arlanda och Kastrup i Köpenhamn, innebär de skärpta säkerhetskontrollerna inte några större förändringar.

För stunden innebär det ingen extra personal, inga förändringar förutom att det kommer att ta ännu längre tid, säger Bertil Ternert, informationschef på SAS.

Flygbolaget ansvarar inte för den praktiska kontrollen av passagerarna och deras bagage. SAS uppgift är i stället att se till att det är rätt person som går ombord på planet.

Vi kontrollerar passagerarnas identitet, inte vad de har på sig eller i handbagaget, säger Bertil Ternert.