Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skärpt tobakslag hotar snuset

Annons

Totalförbud mot snus i Finland eller inte? Det väntas klarna i dag när den arbetsgrupp som diskuterat reformen av den finländska tobakslagstiftningen överlämnar sitt förslag till omsorgsminister Paula Risikko. I dag gäller som för hela EU utom Sverige försäljningsförbud för snus. Men en skärpning som innebär att även innehav och nyttjande av snus blir brottsligt har diskuterats.

Arbetsgruppen väntas föreslå en skärpning tobakslagen. Det har bland annat talats om att begränsa tillgången till tobak och att övervakningen skärps.

Enligt regeringsprogrammet ska tillgången till tobaksprodukter begränsas och övervakningen effektiveras. Dessutom ska förebyggande åtgärder riktas särskilt till barn och unga.

Snuset är ett känsligt ämne i Finland. Många snusar och det har hittills gått att köpa snus under disk på många håll. Men myndigheterna har de senaste åren skärpt sin inställning. Nyligen dömdes en man i Jakobstad till flerårigt fängelsestraff för snussmuggling. Och även om det finns en liten proteströrelse mot snusförbudet så väntas regeringen knappast låta sig påverkas.

Mer läsning

Annons