Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skärpt straff för gängmord

Annons

Den 49-årige gängledaren sköts med flera skott i huvudet på en skogsväg i Blekinge. I dag höjde hovrätten straffet för en 28-årig man från 10 till 13 års fängelse för medhjälp till mord.

Ingen ändring görs däremot av strafflängden för den 40-årige man som i Blekinge tingsrätt dömdes till 16 års fängelse för mord.

Åklagare Pernilla Åström yrkade på livstids fängelse för den man som enligt henne avlossade skotten, men han drog tillbaka sitt överklagande och straffet blir därmed de 18 års fängelse för mord som han fick i tingsrätten.

Den 28-årige mannen agerade chaufför och deltog i planeringen av brottet och döms därför för medhjälp till mord, en medhjälp som spelat en viktig roll. Därför får han påbackning från tingsrättens tio års fängelse till 13 års fängelse.

Hovrätten skriver i domen att det inte finns några förmildrande omständigheter att ta hänsyn till när det gäller mordet. Däremot föreligger det flera försvårande omständigheter.

Brottet har föregåtts av noggrann planering och rollerna har fördelats mellan de åtalade. Mordet har varit helt oprovocerat och offret har lurats ut i skogen av en vän. Offret sköts med fem skott och det hela kan liknas vid en ren avrättning.

Mer läsning

Annons